БЮДЖЕТНА АСИМЕТРІЯ РОЗВИТКУ ГРОМАД УКРАЇНИ В УМОВАХ ВІЙНИ - Салій, Андрій Валерійович (Публічне адміністрування та національна безпека, 2026)
Вступ. Бюджетна асиметрія розвитку територіальних громад України посилилася в умовах воєнного стану, коли різні території опинилися в неоднакових безпекових, демографічних та економічних умовах. Воєнні дії змінили динаміку доходів місцевих бюджетів, структуру їх формування та можливості громад щодо підтримання базових послуг. Мета. Метою статті є дослідження бюджетної асиметрії розвитку територіальних громад України в умовах війни та визначення чинників, які впливають на фінансову спроможність громад. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження стали статистичні дані Міністерства фінансів України щодо виконання доходів місцевих бюджетів, наукові праці українських і зарубіжних авторів, а також аналітичні матеріали з питань децентралізації, місцевих фінансів і повоєнного відновлення. У процесі дослідження використано методи аналізу, порівняння, узагальнення та структурно-функціонального підходу. Результати. Досліджено динаміку доходів місцевих бюджетів України та встановлено, що позитивне зростання надходжень у загальнонаціональному вимірі не усуває міжрегіональних фінансових диспропорцій. Проаналізовано структуру доходів місцевих бюджетів і показано, що основним джерелом їх наповнення залишається податок на доходи фізичних осіб, домінування якого посилює залежність громад від демографічних змін, міграції населення та переміщення платників податків. Встановлено, що тилові регіони демонструють вищі темпи приросту доходів, тоді як прифронтові та постраждалі території зазнають звуження бюджетної бази. Обґрунтовано, що міжбюджетні трансферти частково згладжують фінансові диспропорції, однак не компенсують структурних втрат місцевої економіки. Перспективи. Подальші дослідження доцільно спрямувати на пошук механізмів зменшення бюджетних розривів між громадами, удосконалення інструментів фінансового вирівнювання, розширення власної доходної бази місцевих бюджетів та зміцнення інституційної спроможності громад у процесі відновлення.