ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ МЕХАНІЗМІВ СУСПІЛЬНО-ВЛАДНОЇ ВЗАЄМОДІЇ В УМОВАХ КРИЗОВОГО СЕРЕДОВИЩА - Саєвич, Роман Володимирович (Публічне адміністрування та національна безпека, 2026)
Вступ. Сучасні геополітичні загрози, зокрема повномасштабна військова агресія, радикально трансформують умови функціонування органів місцевого самоврядування в Україні. Традиційні ієрархічні моделі управління виявляються недостатньо ефективними в умовах фізичного руйнування інфраструктури та міграційних викликів, що обумовлює необхідність прискореної цифровізації механізмів взаємодії влади з громадськістю. Мета. Метою статті є аналіз процесів цифрової трансформації суспільно-владної взаємодії в умовах кризового середовища та оцінка впливу технологічної готовності територіальних громад на їхню інституційну стійкість під час геополітичних викликів. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження є результати емпіричного аналізу громад, дані соціологічних опитувань та нормативно-правові акти воєнного стану. Використано методи системного підходу, кореляційного аналізу та глибинних інтерв’ю з представниками органів місцевого самоврядування. Результати. У статті встановлено, що цифровізація адміністративних процесів стала критичним чинником забезпечення безперервності управління. Виявлено сильний негативний кореляційний зв’язок (r = -0.78) між рівнем довоєнної цифровізації та часом відновлення управлінських функцій: громади з високим рівнем діджиталізації відновлювали роботу за 7-12 діб, тоді як громади з низьким рівнем – за 21-35 діб. Окреслено роль цифрових платформ (Viber, Telegram, Zoom) та державних сервісів («Дія») у підтримці зворотного зв’язку з населенням та ВПО в екстремальних умовах. Перспективи. Подальші дослідження мають бути спрямовані на розробку уніфікованих стандартів кібербезпеки для муніципальних цифрових систем та нормативне закріплення «кризових» моделей електронного врядування.