БАЛАНС МІЖ СПРОЩЕННЯМ МИТНИХ ПРОЦЕДУР ТА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯМ БЕЗПЕКИ ЯК ПРІОРИТЕТ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ МИТНИМ КОНТРОЛЕМ - Щуришен, Ярослав Анатолійович (Публічне адміністрування та національна безпека, 2026)
Вступ. У статті досліджено теоретичні та практичні аспекти державного управління процесами забезпечення балансу між спрощенням митних процедур та гарантуванням належного рівня митної безпеки в сучасних умовах трансформації митної системи України. Обґрунтовано, що в умовах глобалізації, цифровізації економіки та євроінтеграційних процесів митний контроль набуває нового змісту як інструмент не лише фіскального регулювання, але й забезпечення економічної безпеки держави та сприяння міжнародній торгівлі. Визначено, що ключовою суперечністю функціонування митної системи є необхідність одночасного спрощення митних процедур з метою прискорення товарообігу та забезпечення належного рівня контролю для запобігання митним правопорушенням. У результаті дослідження встановлено, що забезпечення такого балансу можливе шляхом впровадження ризик-орієнтованого підходу, цифровізації митних процедур, розвитку постмитного контролю та впровадження партнерських механізмів взаємодії між митними органами та суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності. Обґрунтовано необхідність подальшої трансформації митного контролю на основі сучасних інформаційних технологій та гармонізації митного законодавства України зі стандартами Європейського Союзу. Доведено, що реалізація запропонованих напрямів сприятиме підвищенню ефективності державного управління митною сферою, зміцненню економічної безпеки держави та створенню сприятливих умов для розвитку зовнішньоекономічної діяльності. Мета. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування та аналіз механізмів державного управління, спрямованих на забезпечення балансу між спрощенням митних процедур і гарантуванням належного рівня митної безпеки, а також визначення пріоритетних напрямів оптимізації системи митного контролю в Україні в умовах сучасних економічних та безпекових викликів. Матеріали і методи. Методологічною основою дослідження є комплекс загальнонаукових і спеціальних методів наукового пізнання. У процесі дослідження застосовано методи системного аналізу, що дозволило розглянути митний контроль як складову системи державного управління; методи порівняльного аналізу для дослідження міжнародного досвіду організації митного контролю; методи узагальнення та систематизації для визначення сучасних тенденцій розвитку митної системи. Інформаційну базу дослідження становлять нормативно-правові акти України, аналітичні матеріали міжнародних організацій, зокрема Всесвітньої митної організації, Світового банку та Організації економічного співробітництва та розвитку, а також наукові праці вітчизняних і зарубіжних дослідників у сфері державного управління та митної справи. Результати. У результаті проведеного дослідження встановлено, що сучасна система митного контролю повинна функціонувати на основі принципу збалансованості між спрощенням процедур зовнішньоекономічної діяльності та забезпеченням належного рівня безпеки. Доведено, що традиційні підходи до митного контролю, засновані на суцільних перевірках, в умовах зростання обсягів міжнародної торгівлі є недостатньо ефективними та потребують трансформації. Обґрунтовано, що підвищення ефективності державного управління митним контролем можливе шляхом впровадження ризик-орієнтованих механізмів контролю, цифровізації митних процедур, розвитку постмитного контролю та розширення партнерської взаємодії між державою і суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності. Визначено, що використання сучасних інформаційних технологій та інтегрованих інформаційних систем сприяє підвищенню ефективності аналізу митних операцій і забезпечує можливість своєчасного виявлення потенційних порушень митного законодавства. Перспективи. Подальші наукові дослідження у цій сфері доцільно спрямувати на розроблення ефективних моделей цифрового управління митними процесами, удосконалення системи управління митними ризиками та впровадження інтелектуальних аналітичних інструментів у діяльність митних органів. Перспективним напрямом також є дослідження можливостей інтеграції національної митної системи до європейського митного простору та адаптації механізмів державного управління митною сферою до стандартів Європейського Союзу.