ВПЛИВ ВІЙНИ НА ЗАЛУЧЕННЯ ПРЯМИХ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ В УКРАЇНІ: ДЕРЖАВНО-УПРАВЛІНСЬКИЙ АСПЕКТ - Федорчак, Ольга Василівна (Публічне адміністрування та національна безпека, 2026)
Вступ. Досліджено особливості залучення прямих іноземних інвестицій в економіку України в умовах повномасштабної війни та визначено напрями удосконалення державної інвестиційної політики. Актуальність теми зумовлена суттєвим погіршенням інвестиційного клімату внаслідок воєнних дій, що проявляється у зниженні внутрішнього попиту, дефіциті робочої сили, руйнуванні інфраструктури, перебоях в енергопостачанні та зростанні безпекових ризиків. Мета. Метою статті є комплексний аналіз динаміки прямих іноземних інвестицій під час війни та обґрунтування пропозицій щодо підвищення ефективності державної політики у цій сфері. Матеріали і методи. Методологічну основу дослідження становлять аналіз статистичних даних, порівняльний підхід і узагальнення міжнародного досвіду. Використано дані національних та міжнародних інституцій щодо оцінки інвестиційного клімату та інвестиційної активності. Результати. Встановлено, що у перші місяці повномасштабного вторгнення відбулося різке скорочення обсягів ПІІ, зумовлене високими ризиками та політичною невизначеністю. Проте з 2023 року спостерігається поступове відновлення інтересу інвесторів, що пов’язано із запровадженням механізмів страхування воєнних ризиків та реалізацією програм відновлення зруйнованої інфраструктури. Обґрунтовано, що ефективна державна інвестиційна політика в умовах війни має базуватися на поєднанні інструментів стимулювання інвестиційної активності, дерегуляції, надання державної підтримки, укладання інвестиційних угод та активної інвестиційної промоції. При цьому ключовим чинником активізації іноземного інвестування має бути підвищення рівня безпеки інвесторів. Перспективи. Перспективи подальших досліджень пов’язані з аналізом стратегій післявоєнного відновлення та адаптацією міжнародного досвіду країн, які пережили війни, до українських умов.