ВИЗНАЧЕННЯ ЧИННИКІВ, РОЗРОБЛЕННЯ ПОКАЗНИКІВ ТА КРИТЕРІЇВ ЕФЕКТИВНОСТІ ІНСТИТУЦІЙНИХ МЕХАНІЗМІВ ФУНКЦІОНУВАННЯ СИЛ БЕЗПЕКИ В СИСТЕМІ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯМ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ - Бондаренко, Олександр Геннадійович; Годлевський, Сергій Олександрович (Публічне адміністрування та національна безпека, 2026)
Вступ. У статті аналізується унікальна подвійна військово-правоохоронна природа сил безпеки і зокрема Національної гвардії України, їх функції, що постійно розвиваються, та складні загрози національній безпеці, з якими стикається Україна, включаючи гібридну війну та збройну агресію. Спираючись на теоретичні основи реформи сектору безпеки та порівняльний аналіз міжнародних моделей жандармерії (наприклад, Французька жандармерія, Італійські карабінери, Іспанська Цивільна гвардія), в дослідженні пропонується набір вимірюваних показників ефективності за операційними, інституційними та соціальними вимірами. Особлива увага приділяється вирішальній ролі легітимності, демократичного нагляду та адаптивності у забезпеченні довгострокової ефективності. Мета. Метою дослідження є запропонувати комплексну основу для оцінки ефективності інституційних механізмів функціонування сил безпеки при виконанні ними функцій щодо забезпечення національної безпеки. Матеріали та методи. Матеріалами дослідження є: 1) нормативно-правове забезпечення щодо державного реагування на загрози національної безпеки; 2) праці вітчизняних та зарубіжних авторів, що провадять свої науково-практичні дослідження у сфері внутрішньополітичної безпеки, зокрема щодо ефективності інституційних механізмів функціонування сил безпеки в системі державного управління. В процесі здійснення дослідження було використано наступні наукові методи: теоретичного узагальнення та групування (для характеристики набіру вимірюваних показників ефективності за операційними, інституційними та соціальними вимірами); формалізації, аналізу та синтезу (для розробки рекомендації щодо підвищення можливостей сил безпеки у сфері забезпечення національної безпеки); логічного узагальнення результатів (формулювання висновків). Результати. У науковій статті дано характеристику наявних моделі оцінювання ефективності та підзвітності сил безпеки: системи оцінювання реформи сектору безпеки. Надано практичні рекомендації щодо підвищення можливостей сил безпеки у сфері забезпечення національної безпеки. Робиться висновок про те, що майбутня ефективність інституційних механізмів функціонування сил безпеки в системі державного управління забезпеченням національної безпеки залежатиме від здатності сил безпеки гармонійно поєднувати військову міць з глибокою повагою до прав людини та верховенства права, адаптуватися до мінливих викликів і використовувати найкращий міжнародний досвід. Перспективи. В наступних статтях автори планують дослідити як саме чинники, показники та критерії оцінювання з високою ймовірністю дозволять так організувати функціонування сил безпеки, щоби мінімізувати вплив зовнішніх та внутрішніх загроз на стан захищеності державного суверенітету, територіальної цілісності, демократичного конституційного ладу та інших національних інтересів України.