ІНТЕРНАЦІОНАЛІЗАЦІЯ ВИЩОЇ ОСВІТИ ЯК ОБ’ЄКТ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ - Коростельов, Євген Миколайович (Публічне адміністрування та національна безпека, 2026)
У статті досліджено інтернаціоналізацію вищої освіти як об’єкт державного управління. Обґрунтовано, що в сучасних умовах інтернаціоналізація перестає бути лише інструментом академічної мобільності або міжнародного позиціонування закладів вищої освіти та набуває значення комплексного напряму державної освітньої політики. Визначено, що управлінський зміст інтернаціоналізації охоплює нормативно-правове забезпечення, інституційну координацію, фінансову підтримку, інформаційно-комунікаційний супровід, механізми забезпечення якості, розвиток академічної мобільності, участь у міжнародних освітніх і наукових програмах, а також формування умов для інтеграції України до Європейського простору вищої освіти. Обґрунтовано, що в умовах безпекових викликів інтернаціоналізація вищої освіти виконує не лише інтеграційну, а й стабілізаційну, репутаційну, ресурсну та безпекову функції. Запропоновано розглядати інтернаціоналізацію вищої освіти як багаторівневий об’єкт державного управління, що формується на стратегічному, інституційному та операційному рівнях і потребує системного поєднання правових, організаційних, фінансових, інформаційних та моніторингових механізмів. Інтернаціоналізацію доцільно розглядати як сферу формування державної політики, координації суб’єктів, розподілу повноважень, ресурсного забезпечення та моніторингу результативності. Вступ. Інтернаціоналізація вищої освіти є одним із ключових напрямів модернізації національних освітніх систем, оскільки забезпечує їх відкритість, конкурентоспроможність, академічну взаємодію та інтеграцію у світовий освітньо-науковий простір. Для України ця проблематика набула особливої актуальності в умовах європейської інтеграції, воєнного стану, демографічних змін, міграційних процесів і необхідності збереження академічного потенціалу. Мета. Метою статті є теоретичне обґрунтування інтернаціоналізації вищої освіти як об’єкта державного управління та визначення її основних управлінських характеристик в умовах безпекових викликів. Матеріали і методи. У дослідженні використано законодавчі та стратегічні документи України у сфері вищої освіти, документи Європейського простору вищої освіти, наукові праці з проблем інтернаціоналізації та державного управління. Методологічну основу дослідження становлять системний, інституційний, структурно-функціональний, порівняльний та логіко-узагальнювальний підходи, що дозволили визначити рівні управління, суб’єктів, функції інтернаціоналізації, відмінності між традиційним і управлінським підходами та сформулювати узагальнені висновки. Результати. Уточнено зміст інтернаціоналізації вищої освіти як об’єкта державного управління. Визначено її основні управлінські ознаки, функції, рівні реалізації та механізми державного впливу. Запропоновано підхід до розгляду інтернаціоналізації як системного процесу, що поєднує державну політику, інституційну спроможність закладів вищої освіти, міжнародне партнерство та безпекову стійкість. Перспективи. Подальші дослідження доцільно спрямувати на розроблення концептуальної моделі державного управління інтернаціоналізацією вищої освіти України в умовах безпекових викликів, визначення індикаторів її результативності та обґрунтування адаптивних механізмів управління міжнародною діяльністю закладів вищої освіти.