ІНСТРУМЕНТИ РАЦІОНАЛЬНОГО ВИКОРИСТАННЯ РЕСУРСІВ І АКТИВІВ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД ЯК СКЛАДОВА ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ ЇХ РОЗВИТКУ - Короляк, Остап Орестович (Публічне адміністрування та національна безпека, 2026)
Вступ. В умовах децентралізації та зростання відповідальності органів місцевого самоврядування за результати місцевого розвитку ключового значення набуває раціональне використання ресурсного потенціалу та активів територіальних громад, що визначає як їх фінансову спроможність, так і здатність забезпечувати доступність і якість публічних послуг [1; 3; 4]. Соціально-економічні ризики воєнного часу, бюджетні обмеження та потреби відновлення посилюють вимоги до прозорості, обліку, управління та інвестиційного використання комунальних ресурсів. Мета. Обґрунтувати зміст і систему інструментів раціонального використання ресурсів і активів територіальних громад у логіці державної політики їх розвитку та сформувати прикладні рекомендації щодо підвищення результативності управління ними. Матеріали і методи. Методологічну основу становлять системний підхід, інституційний аналіз, методи класифікації й узагальнення, порівняльно-правовий метод. Емпірична база включає нормативно-правові акти України у сфері місцевого самоврядування, бюджетних і майнових відносин [1; 2; 6–13], наукові праці українських авторів щодо управління ресурсним потенціалом, комунальною власністю, цифровізації та міжмуніципального співробітництва [15–25], а також прикладні методичні матеріали з організації управління майном територіальної громади [14], [3]. Результати. Систематизовано інструменти раціонального використання ресурсів і активів громад у межах чотирьох взаємопов’язаних контурів: інституційно-організаційного, фінансово-бюджетного, правового (майнового) та цифрово-прозорісного. Запропоновано інтегровану модель (цикл) управління активами громади, яка поєднує інвентаризацію та реєстрацію, стратегічне цілепокладання, проєктно-бюджетні механізми, інструменти комерціалізації/партнерств та контур контролю результативності. Наукова новизна полягає у прив’язці інструментів управління активами до етапів формування і реалізації державної політики стимулювання розвитку територіальних громад та у виокремленні критеріїв «раціональності» використання активів (публічна цінність, фіскальна віддача, життєвий цикл, прозорість, відновлюваність ресурсної бази) [3; 4; 16; 18; 19]. Перспективи. Перспективним є розвиток методик кількісної оцінки ефективності портфеля активів громади та інституціоналізація національних стандартів даних щодо реєстрів комунальних активів для цілей державного моніторингу й стимулювання.