МОДЕРНІЗАЦІЯ ДИПЛОМАТИЧНОЇ СЛУЖБИ ФРАНЦІЇ: РЕЛЕВАНТНИЙ ДОСВІД ДЛЯ УКРАЇНИ - Васильєва, Наталія Вікторівна (Публічне адміністрування та національна безпека, 2026)
Вступ. В умовах сучасного сьогодення України, дипломатична служба постає одним із ключових інструментів посилення національної безпеки та розвитку зовнішньополітичної діяльності у контексті зростання глобальних викликів, гібридних загроз та необхідності забезпечення стійкої міжнародної підтримки держави у протидії зовнішній агресії. Відтак, процес модернізації дипломатичної служби України має сприяти підвищенню ефективності її функціонування, призвести до запровадження низки інституційних, кадрових, технологічних змін задля покращення іміджу української держави у протистоянні збройній агресії російської федерації. Франція, як одна з провідних та найбільш потужних країн у складі Європейського Союзу, постійний член Ради Безпеки ООН, упродовж останнього десятиліття здійснює масштабну трансформацію свого зовнішньополітичного відомства. Модернізація дипломатичної служби Франції спрямована на підвищення професійної мобільності дипломатів, оптимізацію структури Міністерства Європи та закордонних справ, зміцнення міжвідомчої координації, цифровізацію дипломатичної діяльності, а також посилення спроможності держави реагувати на глобальні кризи. Для України, яка в умовах російської агресії та європейської інтеграції активно реформує власну систему дипломатичної служби, досвід Франції є надзвичайно цінним. Мета. Метою дослідження є комплексний аналіз історичної ретроспективи та складових процесу модернізації дипломатичної служби Франції, зокрема щодо визначення релевантних елементів вказаного досвіду, які можуть бути імплементовані до процесу модернізації дипломатичної служби України у контексті сучасних глобальних криз та євроінтеграційного розвитку української держави. Матеріали і методи. Методологічну основу дослідження даної теми становлять положення теорії державного управління та міжнародних відносин, специфіка дипломатичної діяльності, зарубіжні практики функціонування дипломатичних служб в країнах ЄС. У даній науковій публікації використано системний, порівняльний, структурно-функціональний та інституційний підходи. Емпіричну базу становлять нормативно-правові документи Французької Республіки, ЄС, аналітичні матеріали. Результати. У науковій статті визначено, що процес модернізації дипломатичної служби Франції у контексті трансформації її інституційного та функціонального забезпечення відбувався в умовах динамічних змін міжнародного середовища, які викликані системною кризою глобалізації. Проаналізовано історичну ретроспективу, охарактеризовано складові процесу модернізації дипломатичної служби Франції, визначено релевантні елементів її діяльності, що можуть бути імплементовані у процес модернізації дипломатичної служби України у контексті сучасних глобалізаційних викликів. Охарактеризовано ключові аспекти успішної модернізації дипломатичної служби Франції, а саме: професіоналізацію дипломатичного корпусу та впровадження системи його оцінювання; активну європеїзацію зовнішньої політики та посилення стратегічної автономії ЄС; економізацію дипломатії та структурну реформу зовнішньоекономічної діяльності; модернізацію управлінських структур на засадах програми MAEDI 21 та їх трансформацію до глобальної дипломатії; цифровізацію дипломатичної діяльності; оптимізацію та зміцнення дипломатичного корпусу Франції; посилення міжвідомчої координації у сферах безпеки, оборони, економіки, екології та інноваційних технологій. Розкрито особливості французького підходу до інтеграції зовнішньої політики та національної безпеки, а також забезпечення міжвідомчої взаємодії в системі зовнішньополітичного управління. Перспективи. У подальших наукових напрацюваннях пропонується дослідження цієї теми у контексті деталізація розвитку дипломатичної служби Франції з врахуванням впливу сучасних геополітичних викликів, які постають перед країнами Європейського Союзу.