ТРАНСФОРМАЦІЯ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ФУНКЦІОНАЛЬНОГО МЕХАНІЗМУ УПРАВЛІННЯ ТЕРИТОРІАЛЬНИМИ ГРОМАДАМИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Копестинський, Тарас Йосипович (Публічне адміністрування та національна безпека, 2026)
Вступ. У статті комплексно досліджено трансформацію організаційно-функціонального механізму управління територіальними громадами України в умовах воєнного стану як відповідь на безпрецедентні безпекові, соціальноекономічні та гуманітарні виклики. Актуальність зумовлена необхідністю забезпечення безперервності публічних послуг, стійкості критичної інфраструктури та координації з військовими адміністраціями, волонтерськими мережами й міжнародними партнерами. Мета. Метою дослідження є аналіз практичних аспектів трансформації організаційно-функціонального механізму управління територіальними громадами в умовах воєнного стану, обґрунтування напрямів його подальшого розвитку, сформування практичні рекомендації для воєнного і післявоєнного періодів. Матеріали і методи. Використано системний і структурно-функціональний підходи, порівняльний та інституційний аналіз, узагальнення практик органів місцевого самоврядування, аналіз нормативно-правових актів, а також елементи моделювання для побудови структурно-логічної моделі трансформації. Результати. Визначено ключові напрями модернізації механізму управління: децентралізована координація, гнучкий перерозподіл повноважень, інтеграція цифрових сервісів, застосування геоінформаційних систем для управління ресурсами та ризиками, розвиток кризових комунікацій і муніципального фандрейзингу. Запропоновано модель, що поєднує адаптивне планування, ризик-менеджмент, міжсекторне партнерство та цифрову трансформацію як основу підвищення спроможності громад. Перспективи. Подальші дослідження доцільно спрямувати на емпіричну верифікацію запропонованої моделі, розроблення індикаторів оцінювання адаптивності громад і формування стандартів антикризового управління для післявоєнного відновлення.