ТРАНСФОРМАЦІЯ СУЧАСНИХ ЗБРОЙНИХ КОНФЛІКТІВ У КОНТЕКСТІ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ ТА ДЕРЖАВНІ МЕХАНІЗМИ ПРОТИДІЇ ГІБРИДНИМ ЗАГРОЗАМ - Орлов, Олександр Валентинович; Дворянов, Віктор Петрович (Публічне адміністрування та національна безпека, 2026)
Вступ. Стаття присвячена комплексному аналізу трансформації сучасних збройних конфліктів та відповідної державної протидії. Детально досліджено специфіку гібридних операцій у російсько-українській війні та систематизовано типологію застосованих загроз, що дозволяє перейти від абстрактних теоретичних конструктів до емпіричного аналізу конкретних проявів гібридної війни. Це, у свою чергу, створює підґрунтя для аналізу національних та міжнародних механізмів протидії гібридним загрозам, оцінки їх ефективності та виявлення системних недоліків. Завершальним етапом дослідження є розробка рекомендацій щодо вдосконалення державної політики України у сфері протидії гібридним загрозам, що забезпечує практичну орієнтованість наукового пошуку. Дослідження може бути використане для удосконалення систем національної безпеки та підвищення стійкості держави до війн нового типу. Мета. Метою дослідження є аналіз трансформації сучасних збройних конфліктів через призму російсько-української війни та визначення ефективних державних механізмів протидії гібридним загрозам у контексті національної безпеки. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження є: 1) нормативна база з питань національної безпеки та оборони України; 2) праці вітчизняних та зарубіжних авторів, що провадять свої науково-практичні дослідження у царині глобалізації та національної безпеки. У дослідженні використано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів: системний аналіз (для вивчення структури гібридних загроз), компаративний метод (для порівняння підходів різних держав до протидії гібридним загрозам), метод case study (аналіз конкретних прикладів гібридних операцій у російсько-українській війні), контент-аналіз (дослідження нормативно-правових актів та стратегічних документів). Результати. У науковій статті визначено ключові характеристики трансформації сучасних збройних конфліктів, систематизовано типологію гібридних загроз у російсько-українській війні, проаналізовано національні та міжнародні механізми протидії, сформульовано рекомендації щодо вдосконалення державної політики у сфері протидії гібридним загрозам. Перспективи. Подальші наукові дослідження мають бути спрямовані на підвищення ефективності державних механізмів протидії гібридним загрозам у контексті національної безпеки.