СУЧАСНІ ТРЕНДИ ТА ОСОБЛИВОСТІ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ E-COMMERCE В УКРАЇНІ - Губарєв, Андрій Павлович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Сфера електронної комерції (e-commerce) – один із найбільш динамічних сегментів сучасної економіки. Цифровізація суттєво видозмінює традиційні моделі ведення бізнесу, структуру торгівлі та поведінку споживачів. В умовах активного поширення ІКТ, зростання рівня проникнення Інтернету та прискорення цифрової трансформації електронна торгівля стає для багатьох економік драйвером зростання. Так, попри кризові явища та воєнні виклики, сектор e-commerce України демонструє стійке зростання, активізує процеси цифровізації національного бізнесу та інтеграції України у глобальний економічний простір. Водночас зберігається низка системних проблем: недостатній рівень цифрової інфраструктури, «тінізація» онлайн-ринку, прогалини у нормативно-правовому регулюванні та виклики кібербезпеки. Усі ці проблеми стримують ефективний розвиток галузі та потребують комплексного наукового осмислення. Мета. Метою статті є комплексний аналіз сучасних тенденцій розвитку електронної комерції в Україні та особливостей її державного регулювання з метою підвищення ефективності та конкурентоспроможності e-commerce на національному й міжнародному рівнях. Матеріали і методи. Дослідження побудоване на комплексному використанні загальнонаукових і спеціальних методів: системного та порівняльного аналізу – з метою оцінки тенденцій розвитку e-commerce в Україні та на міжнародному рівні; статистичного аналізу – для вивчення кількісних показників електронної торгівлі; структурно-логічного методу – для обґрунтування авторської концепції змін у регулюванні e-commerce. Теоретичним базисом дослідження стали праці провідних зарубіжних та вітчизняних вчених щодо функціонування e-commerce та державного регулювання цього сегменту. Інформаційна основа дослідження – дані Державної служби статистики України, платформи Statista; аналітичні матеріали ЮНКТАД, ОЕСР та Світового банку. Результати. За результатами дослідження встановлено, що ключові показники e-commerce мають позитивну динаміку, що свідчить про поступове формування зрілого цифрового ринку в Україні. Кількість українців, які регулярно здійснюють онлайн-покупки, перевищує 8 млн осіб, а частка населення, залученого до електронної торгівлі, продовжує зростати. Встановлено три групи ключових трендів: цифрові (стрімке залучення нових онлайн-покупців, цифровізація споживчої поведінки під впливом війни, зростання ролі мобільної та платформної комерції); економічні та технологічні (збільшення частки e-commerce в структурі експорту, розвиток IT-екосистеми та цифрових послуг, інтеграція у глобальні цифрові ринки); логістичні та безпекові (диверсифікація логістичних ланцюгів, релокація складів і логістичних центрів, адаптація до воєнних ризиків). Обґрунтовано авторський підхід до вдосконалення регуляторного середовища, що поєднує нормативно-правове, інституційне та економічне забезпечення з орієнтацією на гармонізацію національного законодавства з директивами ЄС, зміцнення довіри споживачів до цифрових каналів та кібербезпеку. Перспективи. Подальший розвиток e-commerce в Україні потребує реалізації комплексної державної стратегії, що охоплюватиме правові, інституційні, технологічні та економічні виміри. Пріоритетними напрямами в регуляторній площині є: імплементація регуляторних стандартів ЄС у національне законодавство; розвиток механізмів захисту прав споживачів; кібербезпека. Ефективне поєднання державного регулювання з ринковими механізмами та міжнародним співробітництвом дозволить сформувати конкурентоспроможну та інноваційну e-commerce-екосистему, здатну забезпечити сталий розвиток цифрової економіки України.