ПРОГРАМНО-ЦІЛЬОВИЙ ПІДХІД ДО УПРАВЛІННЯ ПРИРОДНИМИ АКТИВАМИ ТЕРИТОРІЙ, ПЕРСПЕКТИВНИХ ДЛЯ РОЗВИТКУ БЛАКИТНОГО ТУРИЗМУ В УКРАЇНІ - Семенов, Олексій Сергійович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Масштабні руйнування прибережних екосистем унаслідок російської агресії завдали прямих інфраструктурних та фінансових збитків індустрії гостинності, що вимагає трансформації економічних і управлінських процесів. Виникає потреба переосмислення ролі природного капіталу на рівні критичної інфраструктури громад, що забезпечує оздоровчу й рекреаційну функції блакитного туризму в Україні. Мета. Мета дослідження полягає в обґрунтуванні та розробленні програмно-цільового підходу та заходів із управління природними активами територій і громад України, перспективних для сталого морського та прибережного туризму, в умовах воєнного стану й повоєнного відродження. Матеріали і методи. Методологія базується на принципах системності та міждисциплінарності як основи вдосконалення програмно-цільового підходу в площині чинників інтегрування природних активів у загальний менеджмент активів громад, економіка яких включає туристичну та суміжні з нею галузі. Використано методи структурно-функціонального, інституційного та вартісного аналізу, а також методичні положення документів Ініціативи блакитного туризму, Європейського морського пакту, фонду PROBLUE та ін. Результати. Обґрунтовано систему програмних заходів з управління природними активами, яка охоплює процеси визначення їхнього стану та класифікацію, створення відповідних цифрових реєстрів, оцінювання вартості екологічного відновлення, а також комплексну вартісну оцінку неринкових екосистемних благ та втраченого внаслідок війни природно-туристичного потенціалу прибережних дестинацій. Розроблено структурно-логічну схему етапів управління та взаємодії суб’єктів із чітким визначенням їхніх цілей у межах розвитку блакитного туризму на основі релевантних природних активів. Перспективи. Реалізація програмно-цільових заходів у сфері управління природними, зокрема рекреаційними активами дозволить громадам на території Українського Причорномор’я сформувати кліматично стійкі моделі стійкого блакитного туризму та оптимізувати витрати за рахунок природоорієнтованих рішень.