ТРАНСФОРМАЦІЯ ТОРГОВОГО ПРОСТОРУ МАГАЗИНУ ПІД ВПЛИВОМ ШІ: СВІТОВІ ТЕНДЕНЦІЇ ТА ОСОБЛИВОСТІ ЇХ РЕАЛІЗАЦІЇ В УКРАЇНСЬКОМУ РИТЕЙЛІ - Лісіца, Вікторія Вікторівна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Розвиток штучного інтелекту та цифровізація споживчої поведінки є структурними чинниками, що зумовлюють необхідність переосмислення функцій і формату фізичного торгового простору в сучасному ритейлі. Традиційна торговельна точка перестає бути виключно місцем здійснення транзакцій (купівлі-продажу), трансформуючись у складний високотехнологічний хаб, інтегрований у цифрову екосистему бренду. За таких умов актуалізується потреба у дослідженні того, як глобальні ШІ-тренди впливають на трансформацію фізичного торгового простору та наскільки український ритейл інтегрується у ці процеси. Мета. Метою статті є дослідження ключових напрямів трансформації фізичного простору магазину в умовах розвитку штучного інтелекту та визначення особливостей реалізації світових ШІ-трендів у практиці українського ритейлу. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження є: аналітичні звіти міжнародних консалтингових компаній; відкриті дані й стратегічні комунікації українських торговельних мереж; статистичні та аналітичні матеріали щодо розвитку світового й українського ритейлу, цифровізації та впровадження технологій штучного інтелекту; праці вітчизняних та зарубіжних авторів з проблематики AI-driven retail та трансформації ритейлу. У процесі дослідження використано сукупність загальнонаукових та спеціальних методів. Метод теоретичного узагальнення та систематизації (для дослідження сучасних підходів до трансформації фізичного торгового простору під впливом технологій штучного інтелекту); порівняльний аналіз (для зіставлення світових практик AI-driven retail та особливостей їх реалізації в українському ритейлі); метод структурно-функціонального аналізу (для визначення зміни ролі фізичного магазину в омніканальній retail-екосистемі та виявлення взаємозв’язку між фрагментацією форматів і трансформацією торгового простору); метод логічного узагальнення (для формування висновків і визначення перспектив розвитку фізичного ритейлу в умовах ШІ-трансформації). Результати. Розглянуто основні фактори, що визначають майбутнє фізичної торгівлі, та обумовлюють зміну ролі магазину та його простору у глобальному ритейлі. З’ясовано фактори, що визначають стратегічні орієнтири українських ритейл-компаній щодо трансформації форматів магазинів та їх просторової організації в епоху ШІ. Досліджено напрями імплементації глобальних практик просторової оптимізації відповідно до цільових купівельних місій в українському ритейл-секторі. Проведено порівняльний аналіз просторових стратегій провідних українських мереж у контексті глобальних тенденцій з урахуванням специфічних чинників воєнного часу. Обґрунтовано, що українські ритейлери розвиваються в межах глобальних ШІ-трендів, проте цей процес обумовлений логікою антикризового виживання та адаптації. Визначено пріоритетні напрями адаптації торгового простору до нової споживчої реальності. Перспективи. Магазин залишається критичним активом ритейл-компанії, але його цінність тепер визначається здатністю інтегруватися у цифровий шлях клієнта, керований ШІ. Механізми такої інтеграції та критерії оцінювання її ефективності потребують подальшого наукового дослідження.