ПРОЄКТНЕ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ ТРАНСПОРТНО-ЛОГІСТИЧНИХ СИСТЕМ - Грисюк, Юрій Сергійович; Божок, Юлія Олександрівна; Познякова, Оксана Вікторівна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. В умовах цифрової трансформації економіки транспортно-логістичні системи відіграють важливу роль у забезпеченні ефективного функціонування підприємств, регіональної інфраструктури та ланцюгів постачання. Сучасний розвиток логістичних систем характеризується зростанням складності транспортних і логістичних процесів, підвищенням вимог до швидкості обробки інформації, адаптивності інфраструктури та ефективності координації учасників логістичних процесів. Традиційні моделі управління транспортно-логістичними системами поступово втрачають ефективність через фрагментарність інформаційних потоків, недостатній рівень інтеграції цифрових сервісів та обмежені можливості оперативного реагування на зміни зовнішнього середовища. У таких умовах особливого значення набуває використання інтелектуальних транспортно-логістичних систем та сучасних механізмів проєктного управління. Мета. Метою дослідження є аналіз принципів проєктного управління розвитком інтелектуальних транспортно-логістичних систем та розробка моделі інтегрованого управління транспортними, логістичними й інформаційними процесами в умовах цифрової трансформації. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження є наукові праці вітчизняних та зарубіжних авторів у сфері проєктного управління, цифрової трансформації логістики, Logistics 4.0, інтелектуальних транспортно-логістичних систем та цифрових платформ управління логістичними процесами. У процесі дослідження використано методи системного аналізу та узагальнення – для дослідження принципів розвитку інтелектуальних транспортно-логістичних систем; методи аналізу та синтезу – для формування моделі проєктного управління розвитком логістичних систем; методи логічного узагальнення – для формулювання висновків та визначення перспектив розвитку інтелектуальних транспортно-логістичних систем. Результати. У статті досліджено вплив цифрової трансформації на розвиток транспортно-логістичних систем та визначено роль цифрових платформ, систем моніторингу, аналітики великих даних, IoT-технологій та технологій штучного інтелекту у формуванні інтелектуальних логістичних систем. Проаналізовано принципи проєктного управління розвитком інтелектуальних транспортно-логістичних систем, зокрема системний підхід до інтеграції транспортних, логістичних та інформаційних процесів, використання цифрових технологій у процесах управління, а також механізми управління ризиками та забезпечення стійкості логістичних систем. У межах роботи запропоновано модель проєктного управління розвитком інтелектуальної транспортно-логістичної системи, яка базується на інтеграції транспортної інфраструктури, логістичних процесів, цифрової платформи моніторингу, аналітичного модуля, модуля управління ризиками та системи підтримки прийняття рішень у межах єдиного цифрового середовища. Особливістю запропонованої моделі є використання проєктного управління як керівного контуру, який забезпечує планування, координацію, контроль, управління ресурсами та управління змінами у процесі розвитку транспортно-логістичної системи. Перспективи. Подальші наукові дослідження доцільно спрямувати на розробку методів оцінювання ефективності інтелектуальних транспортно-логістичних систем, дослідження механізмів інтеграції AI-технологій та цифрових двійників у транспортно-логістичні процеси, а також удосконалення моделей адаптивного управління цифровою транспортно-логістичною інфраструктурою.