СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО УПРАВЛІННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЕКОНОМІКИ - Баглей, Ростислав Романович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. В умовах глобалізації, посилення конкуренції та стрімкої цифрової трансформації економіки підприємства функціонують у високодинамічному та невизначеному середовищі, що суттєво ускладнює процес формування та утримання конкурентних переваг. Традиційні підходи до управління конкурентоспроможністю поступово втрачають ефективність, оскільки не враховують повною мірою вплив цифрових технологій, інноваційних змін та нових моделей бізнесу. У сучасних умовах зростає потреба у формуванні комплексної системи управління конкурентоспроможністю підприємства, яка б інтегрувала стратегічні, інноваційні, клієнтоорієнтовані та цифрові інструменти управління. Мета. Мета дослідження полягає в узагальненні теоретичних засад та обґрунтуванні сучасних підходів до управління конкурентоспроможністю підприємства в умовах цифрової трансформації економіки, а також у визначенні ключових методів, інструментів і механізмів формування стійких конкурентних переваг на основі стратегічного управління, інноваційного розвитку, цифровізації бізнес-процесів та клієнтоорієнтованого підходу. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження є: 1) наукові праці вітчизняних та зарубіжних авторів, присвячені проблемам управління конкурентоспроможністю підприємств, стратегічного менеджменту, інноваційного розвитку та цифрової трансформації економіки; 2) аналітичні та концептуальні підходи до формування конкурентних переваг підприємств в умовах динамічного ринкового середовища; 3) узагальнені положення щодо застосування сучасних управлінських інструментів (SWOT-аналіз, PEST-аналіз, модель п’яти сил конкуренції М. Портера, Lean Management, TQM, CRM-системи, Big Data та штучного інтелекту). В процесі здійснення дослідження було використано такі наукові методи: теоретичного узагальнення та систематизації (для визначення сутності та змісту управління конкурентоспроможністю підприємства); порівняльного аналізу (для дослідження еволюції підходів до управління конкурентоспроможністю та виокремлення сучасних концепцій); системного підходу (для обґрунтування структури системи управління конкурентоспроможністю підприємства та взаємозв’язків її елементів); структурно-логічного аналізу (для групування управлінських інструментів за стратегічним, тактичним та операційним рівнями); методів синтезу та логічного узагальнення (для формулювання висновків щодо ефективності сучасних підходів до забезпечення конкурентних переваг підприємства в умовах цифрової трансформації економіки). Результати. У науковій статті узагальнено та систематизовано сучасні підходи до управління конкурентоспроможністю підприємства в умовах цифрової трансформації економіки. Розкрито сутність конкурентоспроможності як ключової характеристики ефективності функціонування підприємства та визначено її роль у забезпеченні довгострокового економічного розвитку в умовах динамічного ринкового середовища. Визначено зміст і структурні елементи системи управління конкурентоспроможністю підприємства, яка включає координаційну, забезпечувальну, організаційну та цільову підсистеми, що перебувають у тісній взаємодії та формують єдиний механізм досягнення конкурентних переваг. Обґрунтовано необхідність застосування системного підходу до управління конкурентоспроможністю як передумови ефективного функціонування підприємства. Досліджено рівні управління конкурентоспроможністю (оперативний, тактичний і стратегічний) та їх інструментальне забезпечення, що дозволяє формувати збалансовану систему управлінських рішень на різних горизонтах планування. Окреслено роль стратегічного аналізу як базового етапу формування конкурентної стратегії підприємства із застосуванням сучасних методів, зокрема SWOT-аналізу, PEST-аналізу, моделі п’яти сил конкуренції М. Портера, матриці BCG та аналізу життєвого циклу продукції. Встановлено, що ключовими сучасними напрямами підвищення конкурентоспроможності підприємства є інноваційний розвиток, цифровізація бізнес-процесів, впровадження CRM-систем, використання Big Data та штучного інтелекту, а також застосування концепцій Lean Management і TQM. Доведено, що інтеграція клієнтоорієнтованого підходу та цифрових технологій забезпечує підвищення гнучкості підприємства, якості управлінських рішень і рівня ринкової адаптації. Підкреслено, що системне використання стратегічних, інноваційних і цифрових інструментів управління конкурентоспроможністю формує передумови для зміцнення ринкових позицій підприємства, підвищення його ефективності та забезпечення довгострокової конкурентної стійкості в умовах глобалізації та цифрової трансформації економіки. Перспективи. У подальших наукових дослідженнях доцільно зосередити увагу на поглибленні практичних аспектів управління конкурентоспроможністю підприємства в умовах цифрової трансформації економіки, зокрема на розробленні механізмів оцінювання ефективності впровадження цифрових технологій та інноваційних управлінських інструментів у діяльність підприємств.