ПАРАДОКС БРАЕСА В РОБОТІ АТ «УКРЗАЛІЗНИЦЯ» - Гриценко, Сергій Сергійович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Функціонування залізничної мережі України у 2025 році характеризується адаптацією до змінених логістичних шляхів та відновленням критичної інфраструктури. Ефективність транспортної системи зазвичай пов’язують із розширенням мережі, проте у складних топологіях виникнення коротших маршрутів може створювати передумови для мережевих аномалій. У статті аналізується динаміка перевезень аграрних вантажів у напрямку портів Великої Одеси після відновлення руху через міст ст. Вознесенськ. Спостерігається виражена концентрація вантажопотоків на ст. Чорноморська, що створює теоретичні умови для прояву парадоксу Браеса — ситуації, коли індивідуальна оптимізація витрат учасниками ринку призводить до загальної деградації пропускної здатності. Мета. Наукове обґрунтування ознак та передумов виникнення парадоксу Браеса в структурі залізничних перевезень до портів Одеської області у 2025 році, а також аналіз обмежуючих факторів, що ускладнюють однозначну ідентифікацію цього явища. Матеріали і методи. Дослідження базується на теорії транспортних потоків та мережевої рівноваги (праці А. Пігу, Ф. Найта, Д. Браеса). Використано статистичні звіти АТ «Укрзалізниця» за 2024–2025 рр. та аналіз нормативно-правової бази тарифоутворення. Застосовано методи системного аналізу для оцінки кореляції між зміною тарифної відстані та перерозподілом часток ринку між портовими станціями. Методологія дослідження базується на проведенні кореляційного аналізу між зміною тарифних зон та динамікою часток ринку припортових станцій, а також застосуванні методів системного аналізу для виокремлення впливу безпекових чинників на пропускну здатність мережі. Результати. Доведено, що запровадження «короткого шляху» до ст. Чорноморська у 2025 році сформувало суттєвий економічний розрив (100–150 грн/т) та часову перевагу, що стимулювало переорієнтацію ринку: частка порту «Південний» у зерновому експорті досягла 51,2%, тоді як обсяги ст. Одеса-порт скоротилися на 23%. Проте автори зазначають, що однозначне твердження про виникнення парадоксу Браеса у його класичному розумінні є дискусійним. Це зумовлено неможливістю повною мірою відокремити ефект «егоїстичної маршрутизації» від впливу системних чинників: систематичних ударів по залізничній інфраструктурі, що штучно обмежують пропускну здатність, та загального падіння обсягів перевезення інших видів вантажів, що змінює операційну модель УЗ. Таким чином, парадокс Браеса розглядається як імовірний сценарій деградації мережі, ознаки якого вже спостерігаються через надмірну концентрацію вантажів та затримки в узгодженні планів навантаження. Перспективи. Запропоновано комплекс заходів щодо гармонізації тарифів у межах Одеського вузла для превентивного нівелювання логістичних дисбалансів. Подальші дослідження мають бути спрямовані на розробку динамічної моделі розподілу потоків, яка б враховувала ризики фізичного пошкодження інфраструктури та мінливість структури вантажної бази, що дозволить забезпечити стійкість експортного сектору в умовах невизначеності.