КОНЦЕПТУАЛЬНО-КАУЗАЛЬНО-ІНСТИТУЦІЙНА МОДЕЛЬ ФОРМУВАННЯ ТА ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ СТАЛИХ БІЗНЕС-МОДЕЛЕЙ У СЕКТОРІ ВІДНОВЛЮВАНОЇ ЕНЕРГЕТИКИ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ТА ЕНЕРГЕТИЧНОГО ПЕРЕХОДУ - Колотіліна, Олена Василівна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. У сучасних умовах прискореної цифрової трансформації та глобального енергетичного переходу відбувається фундаментальна перебудова архітектури енергетичних ринків, що супроводжується еволюцією традиційних бізнес-моделей у напрямі їх сталості, платформізації та децентралізації. Особливої актуальності набуває проблематика формування сталих (sustainable) бізнес-моделей у секторі відновлюваної енергетики, де цифрові технології виступають системоутворюючим чинником створення нової логіки генерації, розподілу та монетизації енергетичної цінності. Мета. Метою дослідження є формування теоретико-концептуальних положень та обґрунтування концептуальної моделі формування і імплементації сталих бізнес-моделей у секторі відновлюваної енергетики в умовах цифрової трансформації та енергетичного переходу. Матеріали і методи. Методологічну основу дослідження становлять положення еволюційної та інституційної економічної теорії, концепції складних адаптивних систем, теорії динамічних здібностей підприємств, а також парадигма цифрової економіки. У процесі дослідження застосовано системний, каузально-структурний та інституційний підходи, методи концептуального моделювання, абстрагування, структурно-логічного аналізу та узагальнення. Особливу увагу приділено інтеграції цифрових технологій (Big Data, штучний інтелект, Інтернет речей, блокчейн, цифрові платформи та цифрові двійники) як ендогенних механізмів трансформації бізнес-моделей. Результати. У результаті дослідження розроблено концептуально-інституційну модель трансформації та імплементації сталих бізнес-моделей у секторі відновлюваної енергетики, яка відображає багаторівневу взаємодію макро-, мезо- та мікроекономічних детермінант. Обґрунтовано, що цифрові технології виконують роль каталізаторів коеволюційних змін у структурі енергетичних систем, забезпечуючи перехід від статичних до адаптивних бізнес-моделей. Встановлено, що впровадження цифрових інструментів сприяє підвищенню економічної ефективності, зниженню екологічного навантаження та посиленню системної стійкості енергетичних ринків. Перспективи. Подальші дослідження доцільно спрямувати на емпіричну верифікацію запропонованої моделі із застосуванням економіко-математичного інструментарію, зокрема багатофакторного регресійного аналізу та моделей оцінювання ефективності цифрових інвестицій у секторі відновлюваної енергетики. Окремий науковий інтерес становить розвиток прикладних механізмів оцінювання впливу штучного інтелекту та платформних рішень на формування prosumer-екосистем і ринкову трансформацію енергетичних структур.