ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД ПРОВЕДЕННЯ ФІНАНСОВОЇ ПОЛІТИКИ В ДЕРЖАВІ З МЕТОЮ ПОДОЛАННЯ НАСЛІДКІВ ВОЄННОГО КОНФЛІКТУ - Бульчак, Сергій Іванович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Безпрецедентний масштаб економічних викликів та колосальні втрати економіки України внаслідок повномасштабного воєнного конфлікту вимагають розробки нестандартних рішень. У межах цього дослідження термін «воєнний конфлікт» використовується як ширша макроекономічна категорія для позначення тривалого стану збройного протистояння, що супроводжується руйнуванням економічного потенціалу, тоді як поняття «війна» застосовується переважно в історичному контексті при описі конкретних подій минулого (Друга світова війна, Корейська війна, Вітчизняна війна в Хорватії). Наразі перед державою стоїть критичне завдання переходу від «економіки виживання» до моделі стійкого повоєнного зростання. У цьому контексті виникає гостра необхідність наукового переосмислення ретроспективного історичного досвіду відбудови інших країн, що дозволить уникнути типових макроекономічних помилок та сформувати дієву архітектуру майбутньої вітчизняної фінансової політики. Мета. Метою статті є дослідження та комплексний аналіз макроекономічних методів та інструментів (зокрема монетарних та податкових), що були використані урядами та Національними банками країн, які перебували у довготривалому воєнному конфлікті. Дослідження спрямоване на ідентифікацію успішних механізмів для формування власної ефективної фінансової політики України в умовах світової економічної нестабільності та специфічних особливостей національної економіки. Матеріали і методи. Основою інформаційної бази були використані наукові статті та монографії як вітчизняних учених, так і зарубіжних, зокрема були опрацьовані роботи Гетманенко О.О., Сологуб І., Городніченко Ю., W. Bartlett, T. Nakamura та інших. Методологічною основою цієї роботи є такі методи наукового дослідження та пізнання, як методи теоретичного узагальнення, аналізу та синтезу, метод наукового порівняння, моделювання та інші. Результати. Визначено ключові інструменти фінансової стабілізації, серед яких: ефективне адміністрування зовнішньої фінансової допомоги, реформування податкової системи, антиінфляційні заходи, різні інструменти впровадження монетарної політики та механізми стимулювання інвестиційної активності. Доведено, що успішне подолання економічних наслідків воєнного конфлікту залежить від синергії внутрішніх інституційних реформ, жорсткої фінансової дисципліни та раціонального розподілу міжнародного донорського фінансування. У статті досліджено зарубіжний досвід формування та реалізації державної фінансової політики в умовах повоєнного відновлення економіки. У даній статті проведено комплексний порівняльний аналіз макроекономічних стратегій Німеччини, Японії, Південної Кореї та Хорватії у відповідні повоєнні періоди, переважно з точки зору проведення відповідної монетарної та податкової політики. На основі проаналізованого ретроспективного досвіду сформульовано практичні рекомендації щодо адаптації успішних світових практик для розробки та імплементації стратегії повоєнної фінансової відбудови України. Перспективи. Подальші перспективи наукового дослідження доцільно спрямувати на розробку конкретних прикладних механізмів імплементації проаналізованого міжнародного досвіду в українську практику з урахуванням сучасних технологічних умов та євроінтеграційного вектору розвитку. Зокрема, перспективним вбачається поглиблене вивчення інструментарію залучення приватного іноземного капіталу (грантів та кредитів) через новітні механізми страхування воєнних ризиків, розробка архітектури та нормативно-правової бази для створення спеціалізованої фінансової інституції розвитку (національного фонду відбудови), а також формування дієвих стратегій використання конфіскованих активів держави-агресора для забезпечення макроекономічної стабільності.