ЕКОНОМІЧНІ НАСЛІДКИ КРИЗИ В ПЕРСЬКІЙ ЗАТОЦІ ДЛЯ РИНКУ ЗЕРНА - Бутенко, Віра Михайлівна; Кордиш, Віталій Валерійович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Поточний конфлікт між США, Іраном та Ізраїлем викликав масштабну глобальну кризу. Найпершим наслідком стало підвищення світових цін на нафту та пальне. Наразі цей конфлікт розглядається як криза світового рівня, яка вплинула фактично на всі складові ринку зерна: від вартості та доступності основних виробничих ресурсів до безпосередньої логістики готової продукції до кінцевого споживача та процеси ціноутворення, що й обумовлює актуальність дослідження. Мета. Метою статті є аналіз впливу поточної кризи в Перській затоці на світовий та український ринки зерна. Дослідження фокусується як на безпосередньому зв’язку зернового сектору з ринком енергоносіїв, так і на наслідках, спричинених розривом або вимушеною переорієнтацією логістичних ланцюгів постачання. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження є праці вітчизняних та зарубіжних авторів, що вивчають функціонування світового ринку зерна; інформація з платформи CME Group; дані міжнародного агентства з цінового звітування Fastmarkets; дані агентства The Foreign Agricultural Service (FAS); статистичні дані української аналітично-консалтингової компанії Barva Invest; дані державної служби статистики України. У процесі здійснення дослідження було використано: метод діалектичного аналізу; метод системного підходу; порівняльний; сценарне моделювання; імітаційне моделювання. Результати. Зроблено аналіз динаміки цін на ринку нафти та зерна, виявлено чітку кореляцію зміни цін на цих ринках. Встановлено формування на ринку зерна відкладеного попиту, що привело до суттєвого зниження загальної торговельної активності на фізичних ринках зерна. Визначено, що підвищення цін на основні зернові культури не компенсувало подорожчання логістики для українських товаровиробників. Встановлено, що негативними наслідками перекриття Ормузької протоки є здорожчання азотних добрив, порушення термінів їх внесення, що може привести до зниження врожайності зернових культур. Проаналізовано вплив кризи на попит на зерно основних імпортерів зернових серед країн Близького Сходу. Проведено аналіз динаміки імпорту основних зернових культур, визначено перспективи попиту на них на світовому ринку. Зроблено висновок, що незважаючи на зростання цін на зерновому ринку внаслідок здорожання енергоносіїв, військові ризики можуть призвести до зниження імпорту в країнах Близького Сходу. Розглянуто наслідки функціонування ринку зерна залежно від різних сценаріїв розвитку конфлікту. Перспективи. Перспективами подальших досліджень є кількісне оцінювання впливу енергетичних шоків на логістичні витрати українських експортерів, моделювання сценаріїв розвитку ринку добрив.