ТУРИСТИЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ МІСТ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ: ПІДХІД ДО ВИЗНАЧЕННЯ КЛЮЧОВИХ ДЕСТИНАЦІЙ - Балашов, Дмитро Валерійович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Туризм є вагомим чинником соціально-економічного розвитку міст і важливим інструментом державної регіональної політики. Збройна агресія РФ проти України суттєво вплинула на розвиток туристичної галузі, обмеживши туристичну діяльність у прифронтових, тимчасово окупованих та наближених до них територіях. В умовах воєнного стану актуалізується потреба у визначенні міст, які зберігають туристичний потенціал, є відносно безпечними для відвідування і важливими для підтримки та розвитку національної і місцевої економіки. Мета. Метою дослідження є виокремлення ключових міст України, що є центрами туристичної привабливості і формують ядро туристичного потенціалу України та наповнення місцевих бюджетів в умовах воєнного стану. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження є: 1) аналітичні звіти, дослідження та статистика міжнародних організацій у сфері туризму; 2) нормативно-правові акти, кодифікатори та реєстри України; 3) інформаційні інтерактивні ресурси органів влади України щодо статистичних показників туристичної галузі; 4) праці авторів, що досліджують теоретичні засади туризму. У дослідженні застосовано наукові методи теоретичного аналізу, узагальнення та групування, аналізу та синтезу, порівняльного аналізу, індукції, статистичного аналізу, ранжування, територіального аналізу і геопросторової візуалізації. Результати. Проаналізовано глобальні тенденції розвитку туризму і встановлено, що у 2025 році показники туризму у світі перевищили допандемічний рівень, засвідчивши повне відновлення галузі. Досліджено за регіонами України податкові надходження до бюджету у 2025 році від суб’єктів господарювання, діяльність яких пов’язана з туризмом. Визначено, що попри воєнний стан, туристична галузь України не лише продовжує функціонувати, а й демонструє зростання обсягів туристичної діяльності і показників надходжень до державного та місцевого бюджетів. Водночас туристична активність є нерівномірною: через безпекову ситуацію регіони з прифронтовими і тимчасово окупованими територіями або наближеними до таких територій суттєво обмежені у можливостях провадження туристичної діяльності. Визначено кількісний склад міст за адміністративно-територіальними одиницями першого рівня в Україні. З урахуванням безпекового контексту із загальної кількості 463 міст України виокремлено 280 міст, що розташовані не у зонах активних бойових дій та не наближені до таких територій, прифронтових і тимчасово окупованих територій, є відносно безпечними для туризму і в яких за наявності належної інфраструктури можливе провадження туристичної діяльності. Для формування переліку ключових міст України для розвитку туризму в умовах воєнного стану опрацьовано Державний реєстр нерухомих пам’яток і сформовано розподіл пам’яток національного значення за містами України. За результатами дослідження на основі туристичного потенціалу відповідно до наявності важливих туристичних магнітів (об’єкти Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, найбільша кількість пам’яток національного значення, рекреаційні зони тощо) виокремлено 57 ключових міст України, що відіграють важливу роль у розвитку туристичної галузі в умовах воєнного стану. Перспективи. У подальших дослідженнях щодо розвитку туризму в містах України доцільно приділити увагу інструментам комунікації органів місцевого самоврядування зі споживачами туристичних послуг щодо туристичної привабливості і формування та розвитку туристичних брендів міст.