ВПЛИВ СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖ НА ЦІННІСНІ ОРІЄНТАЦІЇ СПОЖИВАЧІВ: СУЧАСНІ ТРЕНДИ ТА МАРКЕТИНГОВІ ВИКЛИКИ - Даниленко, Вікторія Іванівна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. У статті досліджено вплив соціальних мереж на формування ціннісних орієнтацій споживачів у контексті сучасних трансформацій цифрової економіки та розвитку інноваційних маркетингових комунікацій. Зростання ролі соціальних медіа зумовлює зміну споживчої поведінки, посилення емоційного впливу контенту та формування нових моделей прийняття рішень про покупку. Мета статті полягає у визначенні особливостей впливу соціальних мереж на ціннісні орієнтації споживачів, а також у виявленні сучасних маркетингових трендів і викликів, що виникають у процесі цифрової взаємодії між бізнесом і користувачами. Матеріали і методи. Теоретичну основу дослідження становлять наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених, а також аналітичні матеріали Pew Research Center, Statista та Influencer Marketing Hub. Використано загальнонаукові методи аналізу і синтезу, порівняльний та системний підхід, що дозволило дослідити особливості функціонування соціальних мереж у різних секторах економіки та їх вплив на поведінку споживачів. Результати. Встановлено, що соціальні мережі є системоутворюючим чинником формування споживчих цінностей, оскільки через контент, емоційне залучення та соціальне підтвердження вони впливають на довіру та рішення про покупку. Виявлено галузеву специфіку впливу у FinTech, GreenTech, AgroTech та EdTech, де соціальні медіа формують різні ціннісні акценти – від фінансової безпеки та екологічної відповідальності до інноваційності та освітньої гнучкості. Окреслено ключові маркетингові тренди, зокрема інфлюенсер-маркетинг, короткий відеоконтент та використання AI-аналітики, а також основні виклики цифрового середовища. Перспективи. Подальші дослідження доцільно спрямувати на розроблення моделей етичного та ефективного використання соціальних мереж у маркетинговій діяльності, удосконалення інструментів оцінювання впливу цифрового контенту на ціннісні орієнтації споживачів та мінімізацію негативних соціально-психологічних ефектів.