ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ РІВНЯ ДОХОДІВ НАСЕЛЕННЯ РЕГІОНІВ ПОЛЬСЬКО-УКРАЇНСЬКОГО ПРИКОРДОННЯ - Шубалий, Олександр Михайлович; Марошик, Софія Лешеківна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. У статті розглядається проблема нерівномірності доходів населення у польсько-українському прикордонні в умовах посилення глобальної економічної взаємодії. Актуальність дослідження зумовлена значними відмінностями у рівнях заробітних плат і пенсій між суміжними регіонами України та Польщі, що безпосередньо впливають на добробут населення, інтенсивність трудової міграції та соціально-економічну стабільність територій. Мета. Метою дослідження є проведення порівняльного аналізу рівня доходів населення у регіонах польсько-українського прикордоння та визначення ключових чинників формування соціально-економічних диспропорцій між ними. Матеріали і методи. У дослідженні використано методи порівняльного аналізу, статистичного узагальнення та системного підходу до оцінки соціально-економічних показників. Інформаційною базою стали офіційні статистичні дані щодо рівнів заробітної плати та пенсій у Волинській і Львівській областях України, а також у Люблінському і Підкарпатському воєводствах Польщі, з урахуванням показників, визначених у міжнародних доларах за паритетом купівельної спроможності. Результати. Виявлено, що рівень заробітної плати у польських прикордонних регіонах у середньому перевищує український майже у чотири рази, а пенсійні виплати – більш ніж у шість разів. Частка пенсій відносно заробітної плати в Україні є значно нижчою, ніж у Польщі, що свідчить про відмінності у моделях соціального забезпечення. Встановлено, що основними чинниками формування доходів є економічні (продуктивність праці, структура економіки, інвестиції), інституційно-демографічні (ефективність державного управління, пенсійна система, рівень зайнятості) та зовнішньо-економічні (ступінь інтеграції у європейський ринок, міжнародне співробітництво). Також доведено суттєву роль трудової міграції, яка одночасно виступає наслідком і фактором поглиблення диспропорцій. Перспективи. Подальші дослідження доцільно спрямувати на оцінку впливу транскордонного співробітництва, освітньої інтеграції та інституційних реформ на вирівнювання доходів у прикордонних регіонах. Практичне значення мають рекомендації щодо підвищення продуктивності праці, вдосконалення соціальної політики та формування умов для ефективної економічної конвергенції між Україною та Польщею.