ДІАГНОСТИКА ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНОГО МЕХАНІЗМУ РОЗВИТКУ МАЛИХ І СЕРЕДНІХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ - Снопченко, Мілана Юріївна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. В умовах швидких змін зовнішнього середовища розвиток підприємства пов’язаний з організаційно-економічним механізмом, діагностика якого дозволяє зробити висновок про узгодженість процесів між підсистемами та виявити напрями вдосконалення діяльності. Особливості ресурсного забезпечення зумовлюють специфіку формування організаційно-економічного механізму малих і середніх підприємств, зокрема враховуючи тенденції цифрової економіки. Мета. Метою статті є дослідження особливостей формування організаційно-економічного механізму розвитку малих і середніх підприємств в умовах цифрової трансформації економіки. Матеріали і методи. Під час дослідження використано загальнонаукові підходи та спеціальні методи дослідження: контент-аналіз, групування, абстрактно-логічний, бальної оцінки, аналізу динаміки показників, коефіцієнтів, індексів, непараметричного кореляційного аналізу. Емпіричну базу дослідження складають дані малих і середніх підприємств, що входять до Forbs NEXT250. Результати. Розроблено методичний підхід до оцінювання сформованості організаційно-економічного механізму малих і середніх підприємств, який ґрунтується на результатах оцінювання прояву цифрових змін на підприємстві та передбачає визначення рівня сформованості зазначеного механізму на основі врахування наявності цифрової стратегії, IT-підрозділу, складу цифрових інструментів у бізнесі, підвищення цифрової кваліфікації персоналу, захисту даних, використання цифрових інструментів для реалізації цілей сталого розвитку. Виявлено низький рівень сформованості організаційно-економічного механізму малих і середніх підприємств. Діагностовано відсутність прямого та сильного зв’язку між рівнем сформованості організаційно-економічного механізму та результатами діяльності досліджених підприємств. Перспективи. Перспективи подальших досліджень направлені на обґрунтування напрямів удосконалення інструментів організаційно-економічного механізму підприємства з метою підвищення ефективності його функціонування та забезпечення розвитку.