ЧИННИКИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ СУЧАСНИХ ВИКЛИКІВ: УПРАВЛІНСЬКИЙ АСПЕКТ - Дєліні, Марина Миколаївна; Балановська, Тетяна Іванівна; Власенко, Тетяна Олексіївна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Стаття присвячена актуальним питанням забезпечення конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств України, що обґрунтовується викликами, які постають перед ними в сучасних умовах. З одного боку, повномасштабне вторгнення впливає на трансформації всередині країни та можливість реалізації своєї діяльності, з іншого, підвищення стандартів та вимог до виробництва в межах Європейського Зеленого Курсу вимагають імплементації нових підходів у виробничий процес. За таких обставин, актуалізується необхідність управління чинниками конкурентоспроможності підприємств як засобу зміцнення конкурентних позицій українських підприємств на сільськогосподарському ринку як всередині країни, так й зовнішньому. Мета. Метою статті є визначення чинників забезпечення конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств в умовах сучасних викликів та управління такими чинниками. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження стали наукові праці вітчизняних вчених, які присвячені питанням як конкурентоспроможності підприємств, так й безпосередньо чинникам та складовим конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств. Методами дослідження стали: узагальнення – при систематизації наукових поглядів на трактування понять «конкурентоспроможність» та «конкурентний потенціал»; аналіз і синтез – для дослідження складових конкурентного потенціалу та чинників конкурентоспроможності; порівняльний аналіз – при дослідженні та зіставленні різних підходів до визначення чинників конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств; графічний – для унаочнення матеріалу щодо складових конкурентного потенціалу та груп чинників конкурентоспроможності. Результати. На основі проведеного дослідження було отримано наступні результати: конкурентоспроможність підприємства складається з різних компонентів, однією з основних з яких є конкурентний потенціал, який трактується як сукупність ресурсів підприємства, яка формує його конкурентні переваги та здатність конкурувати на ринку. Складові конкурентного потенціалу визначають й чинники конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств, які мають безпосередній вплив на їхні результати діяльності. Даний вплив може бути як позитивний, так й негативний, що вимагає управління цим процесом задля зменшення негативного впливу. Наведено 6 груп чинників конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств, які запропоновано взяти за основу при формуванні політики управління конкурентоспроможністю та її чинниками, що забезпечить більш ефективну діяльність українських підприємств та зміцнить їхні конкурентні позиції. Перспективи. Подальші дослідження будуть присвячені технологічному та виробничому аспектам забезпечення конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств. Це обґрунтовується євроінтеграційним шляхом України та курсом ЄС на кліматичну нейтральність, що вимагає імплементації відповідних стандартів та їхнє дотримання в виробничому процесі, процесі вирощування сільськогосподарської продукції. Саме потреба забезпечення українським підприємствам конкурентних переваг на європейському сільськогосподарському ринку шляхом технологічних та виробничих змін й обґрунтовує перспективи подальших досліджень.