ВПЛИВ ЦИФРОВІЗАЦІЇ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ МЕНЕДЖМЕНТУ ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ ПІД ЧАС ПЕРЕХОДУ ДО ГІБРИДНИХ БІЗНЕС-МОДЕЛЕЙ - Красовська, Олена Юріївна; Хаустова, Євгенія Борисівна; Івлієва, Ольга Михайлівна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. У статті досліджено вплив цифровізації на ефективність менеджменту людського капіталу під час переходу підприємств до гібридних бізнес-моделей. Актуальність теми зумовлена прискореною цифровою трансформацією економіки, зростанням економічної ентропії та необхідністю адаптації систем управління персоналом до нових форм організації праці. Метою статтi є теоретико-методичне обґрунтування впливу цифровізації на ефективність менеджменту людського капіталу в умовах гібридних бізнес-моделей та розроблення практичних рекомендацій. Матеріали і методи. На основі систематизації сучасних наукових публікацій визначено, що цифровізація трансформує механізми створення вартості, структуру зайнятості та форми взаємодії економічних суб’єктів, а гібридні бізнес-моделі є інтеграцією традиційних та цифрових форм діяльності. Результати. Із застосуванням методів стратегічного, системного та порівняльного аналізу виявлено ключові цифрові технології впливу: штучний інтелект, Big Data, прогностична аналітика, хмарні платформи, CRM-системи. Доведено, що їх впровадження забезпечує перехід до проактивного управління кадровими ризиками, персоналізацію навчання, автоматизацію рекрутингу та підтримку командних комунікацій у гібридному форматі. Розроблено два аналітичні показники: коефіцієнт синергії цифровізації та людського капіталу та індекс гібридної адаптивності. Апробація засвідчила, що підприємства з високим рівнем цифровізації демонструють приріст продуктивності праці 15,2%, плинність кадрів 7,8%, залученість персоналу 88%. Встановлено основні виклики: кадрові ризики, організаційний опір, кіберризики, а в Україні – демографічне старіння та міграційні втрати. Обґрунтовано, що системне поєднання цифрової трансформації HR-процесів, людиноцентричного підходу та інтеграції HR-інжинірингу з проєктним менеджментом створює основу для сталого інноваційного розвитку. Цифровізація є чинником зростання ефективності, однак позитивний ефект досягається лише за умови гармонійного поєднання технологій з розвитком цифрових компетентностей та інноваційної культури. Перспективи. Перспективи подальших досліджень полягають у розробленні галузевих методик оцінювання та адаптації систем управління до демографічних викликів.