БЕЗПЕРЕРВНИЙ АУДИТ У РЕАЛЬНОМУ ЧАСІ ЯК АЛЬТЕРНАТИВА ТРАДИЦІЙНИМ РІЧНИМ ПЕРЕВІРКАМ ПІДПРИЄМСТВ - Грищенко, Олена Валентинівна; Лалакулич, Марія Юріївна; Яцко, Максим Вікторович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Еволюція корпоративного управління та цифровізація бізнес-процесів зумовлюють необхідність підвищення оперативності та аналітичної цінності систем аудиту, оскільки традиційна модель щорічного аудиту поступово втрачає ефективність через обмежену здатність своєчасно реагувати на фінансові відхилення та ризики. Метою дослідження є обґрунтування концептуальних засад упровадження безперервного аудиту в реальному часі як інструменту трансформації системи фінансового контролю підприємства. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження виступають нормативно-правові акти, наукові праці з питань аудиту та цифровізації обліково-аналітичних процесів, а також практичні дані щодо використання автоматизованих систем моніторингу. У роботі застосовано методи систематизації, порівняльного аналізу, логічного моделювання та узагальнення. Результати. Встановлено, що безперервний аудит у реальному часі забезпечує інтеграцію автоматизованого збирання даних з облікових систем підприємства, безперервного аналітичного оброблення даних із використанням алгоритмів, оперативного виявлення відхилень у режимі реального часу та формування аудиторських повідомлень для управлінського персоналу. Визначено, що ключовими складниками безперервного аудиту є постійний моніторинг фінансових операцій, аналітичне оцінювання ризиків і автоматизоване формування сигналів щодо критичних відхилень. Обґрунтовано, що застосування безперервного аудиту сприяє своєчасному виявленню фінансових і операційних відхилень, підвищує прозорість бізнес-процесів і мінімізує ризики викривлення облікових даних, що безпосередньо впливає на якість стратегічного та тактичного управління підприємством. Перспективи подальших досліджень полягають у розробленні методичного інструментарію оцінювання ефективності безперервного аудиту та його інтеграції в систему управлінської звітності підприємств, сприятиме вдосконаленню організації обліково-аналітичного забезпечення та підвищенню якості управлінських рішень.