РОЗВИТОК РИНКУ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ В УКРАЇНІ: ІНФРАСТРУКТУРНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ В УМОВАХ ВИКЛИКІВ ІНТЕЛЕКТУАЛІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ - Демчишак, Назар Богданович; Білецький, Андрій Богданович; Щуревич, Оксана Ігорівна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Розвиток ринку фінансових послуг України в умовах цифрових трансформацій супроводжується зміною інституційної структури фінансового середовища та зростанням ролі технологічних рішень у фінансових сервісів. Інтеграція фінтеху в систему фінансових відносин посилює вимоги до інфраструктурного забезпечення ринку фінансових послуг, зокрема до ІКТ-компонентів, платіжних сервісів, цифрових платформ, механізмів ідентифікації та кібербезпеки. У статті інфраструктура ринку фінансових послуг розглядається як сукупність суб’єктів та технологічних елементів, що забезпечують функціонування ринку та цифровізацію фінансових відносин. З огляду на це постає необхідність уточнення ролі фінтеху в інфраструктурі ринку фінансових послуг та емпіричного підтвердження трендів цифровізаційних змін в Україні. Мета. Метою дослідження є вивчення ринку фінансових послуг в Україні в контексті формування інфраструктурного забезпечення та ролі фінтеху в умовах викликів інтелектуалізації національної економіки. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження є: 1) наукові праці щодо сутності ринку фінансових послуг, фінтеху та інтелектуалізації економіки; 2) стратегічні документи державної політики цифрового розвитку та реформування фінансового сектору; 3) статистичні дані Державної служби статистики України щодо показників електронної торгівлі; 4) галузеві аналітичні джерела щодо динаміки фінтех-екосистеми України. У процесі дослідження використано такі методи: теоретичного узагальнення та систематизації (для уточнення змісту ключових понять та взаємозв’язків між ними); інституційного та інфраструктурного аналізу (для обґрунтування структури ринку фінансових послуг як системи суб’єктів і технологічних рішень); статистичного аналізу (для оцінки динаміки обсягу та частки електронної торгівлі, а також кількості фінтех-компаній); логічного узагальнення (для формулювання висновків). Результати. У статті обґрунтовано підхід, за яким фінтех доцільно розглядати як інтегрований елемент інфраструктури ринку фінансових послуг, що впливає на організацію надання фінансових сервісів, обробку даних та здійснення фінансових операцій у цифровому середовищі. Визначено, що інфраструктурне забезпечення ринку фінансових послуг формується як сукупність суб’єктів, інститутів і технологічних компонентів (ІКТ, цифрові платформи, платіжні сервіси, механізми ідентифікації та кіберзахисту), які забезпечують функціонування цифрових фінансових сервісів. На основі аналізу показників електронної торгівлі та динаміки кількості фінтех-компаній акцентовано на реаліях посилення цифровізації господарської діяльності та розширення інституційних можливостей і ролі фінтех-сектору, що узгоджується з процесами інтелектуалізації економіки та модернізації фінансової інфраструктури ринку фінансових послуг України. Перспективи. У подальших дослідженнях доцільно зосередити увагу на розширенні системи кількісних індикаторів оцінювання інфраструктурного забезпечення ринку фінансових послуг (зокрема, платіжної інфраструктури та цифрової ідентифікації), а також на аналізі впливу регуляторних ініціатив і стратегічних пріоритетів цифрового розвитку на трансформацію фінансової системи України.