ПРАВОЗНАВСТВО ЯК ІНСТРУМЕНТ ФОРМУВАННЯ ПРАВОВОЇ КУЛЬТУРИ МОЛОДІ В УМОВАХ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ - Калімбет, Ігор Леонідович (Сучасна доктрина права, 2026)
Вступ. В умовах європейської інтеграції України, трансформації національної правової системи та модернізації освітнього процесу особливого значення набуває формування високого рівня правової культури молоді як необхідної передумови становлення демократичної, правової держави. Правознавство відіграє ключову роль у формуванні правової свідомості, розвитку поваги до принципу верховенства права, утвердженні активної громадянської позиції та здатності молоді реалізовувати й захищати свої права законними способами. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю вдосконалення правової освіти відповідно до європейських стандартів, пошуку ефективних механізмів формування правової культури молодого покоління та забезпечення належного рівня правової компетентності в умовах сучасних суспільних викликів. Мета. Метою статті є комплексний науково-правовий аналіз ролі правознавства як інструменту формування правової культури молоді, дослідження сучасного стану нормативно-правового забезпечення правової освіти в Україні, оцінка впливу європейської інтеграції на розвиток правової культури молодого покоління, а також визначення основних напрямів удосконалення механізмів правового виховання з урахуванням європейського досвіду. Матеріали і методи. Дослідження ґрунтується на аналізі Конституції України, Законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», «Про вищу освіту», нормативно-правових актів Міністерства освіти і науки України, Національної стратегії у сфері прав людини, документів Ради Європи, Європейського Союзу та інших міжнародних актів, що визначають засади правової освіти, громадянського виховання і формування правової культури. Теоретичну основу дослідження становлять сучасні наукові праці українських і зарубіжних учених, присвячені проблемам правової культури, правосвідомості, правового виховання та розвитку правничої освіти в умовах європейської інтеграції. Використано формально-юридичний, порівняльно-правовий, системно-структурний, герменевтичний, логіко-юридичний та аналітичний методи наукового пізнання. Результати. Обґрунтовано, що в умовах європейської інтеграції правознавство є одним із ключових інструментів формування правової культури молоді, розвитку правової свідомості та утвердження поваги до принципу верховенства права. Встановлено, що основними чинниками, які стримують ефективність правового виховання молодого покоління, є фрагментарність правової освіти, недостатня практична спрямованість навчальних програм, низький рівень інтеграції європейських правових стандартів у зміст освітніх компонентів, а також недостатнє використання сучасних інтерактивних методів навчання. Доведено, що чинне нормативно-правове регулювання створює необхідні передумови для розвитку правової культури молоді, однак потребує подальшого вдосконалення шляхом комплексного оновлення змісту правничої освіти, посилення практикоорієнтованого навчання та впровадження європейських підходів до формування правової компетентності. Визначено, що ефективне формування правової культури можливе лише за умови поєднання якісної правової освіти, належного правового виховання, розвитку громадянської активності молоді та системного впровадження європейських демократичних цінностей у національний освітній простір. Перспективи. Перспективними напрямами подальших наукових досліджень є вдосконалення нормативно-правових та організаційних механізмів формування правової культури молоді, розроблення сучасних моделей правничої освіти, орієнтованих на практичне застосування знань, дослідження ефективності інтеграції європейських правових стандартів у національну систему освіти, а також вивчення зарубіжного досвіду розвитку правової культури, громадянської компетентності та правової свідомості молодого покоління в умовах європейської інтеграції і цифрової трансформації суспільства.