ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ ВИРІШЕННЯ АДМІНІСТРАТИВНИХ СПРАВ ЗА УЧАСТЮ ОРГАНІВ ПУБЛІЧНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ, ЩО ЗДІЙСНЮЮТЬ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРІ ЕНЕРГЕТИКИ - Самсін, Ігор Леонович; Гаврік, Роман Олександрович; Галус, Олена Олександрівна (Сучасна доктрина права, 2026)
Вступ. Сучасний розвиток господарських відносин в Україні зумовлює зростання ролі органів публічної адміністрації у здійсненні правового регулювання окремих сфер економічної діяльності, в тому числі сфери енергетики. У зв’язку з цим особливої актуальності набуває проблема вирішення адміністративних справ за участю таких органів. Адміністративне судочинство у відповідній категорії спорів виступає важливим механізмом забезпечення законності, захисту прав суб’єктів господарювання та контролю за діяльністю владних інституцій. Разом із тим, питання вирішення адміністративних справ за участю органів публічної адміністрації, що здійснюють правове регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг не отримало належного наукового дослідження. Мета. Метою дослідження є розкриття прикладних аспектів вирішення адміністративних справ за участю органів публічної адміністрації, що здійснюють державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження є: 1) нормативно-правове забезпечення щодо вирішення адміністративних справ за участю органів, що здійснюють державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг; 2) праці науковців, які досліджували питання у царині державного регулювання у сфері енергетики, правового статусу та повноважень органів, що здійснюють таке регулювання, в тому числі Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. В процесі здійснення дослідження було використано наступні наукові методи: емпіричний метод (надав можливість зібрати необхідні дані для вивчення проблематики вирішення адміністративних справ за участю органів публічної адміністрації, що здійснюють державне регулювання у сфері енергетики); спостереження (дозволив опрацювати судову практику у справах за участю органів публічної адміністрації, що здійснюють державне регулювання у сфері енергетики); логічного узагальнення результатів (надав можливість сформулювати висновки). Результати. У науковій статті розкрито проблемні аспекти участі Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг у адміністративних справах, в тому числі про визнання протиправними її рішень, дій, бездіяльності у сфері встановлення тарифів на послуги з енергетики, про порушення Ліцензійних умов провадження господарської діяльності у сфері енергетики; вказано на неоднозначність трактування у судовій практиці природи дискреційних повноважень Національної комісії щодо встановлення тарифів на послуги у сфері енергетики; розкрито випадки участі Національної комісії у адміністративному судочинстві як позивача. Зазначено, що право звернення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг із адміністративним позовом визначене профільним законом, а не в Кодексі адміністративного судочинства України є недоліком законодавчої техніки, який має бути усунутий. Перспективи. В подальших наукових дослідженнях пропонується зосередити увагу на особливостях вирішення адміністративних справ за участю інших органів публічної адміністрації, що здійснюють державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг.