НЕВІДКЛАДНИЙ ОБШУК: ПРОБЛЕМИ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ І ШЛЯХИ УДОСКОНАЛЕННЯ - Цюприк, Ігор Володимирович (Сучасна доктрина права, 2026)
Вступ. В умовах сучасного розвитку кримінального процесуального законодавства України особливої актуальності набуває проблема забезпечення балансу між ефективністю діяльності органів досудового розслідування та гарантіями дотримання конституційних прав і свобод людини. Одним із найбільш дискусійних у даному контексті є інститут невідкладного обшуку, який, будучи винятком із загального правила, породжує значну кількість як теоретичних, так і практичних проблем. Законодавче закріплення можливості проникнення до житла чи іншого володіння особи без попереднього дозволу слідчого судді у невідкладних випадках, хоча й обумовлене потребою оперативного реагування на кримінальні правопорушення, однак створює підвищені ризики зловживання службовими повноваженнями та фактичного обходу конституційних гарантій. У цьому контексті дослідження правової природи невідкладного обшуку набуває особливої значущості, оскільки дозволяє сформувати та окреслити можливі напрями удосконалення кримінального процесуального законодавства України. Метою даної наукової статті є комплексний аналіз правової природи невідкладного обшуку, дослідження його місця в системі слідчих (розшукових) дій, виявлення основних проблем правозастосування, а також обґрунтування необхідності вдосконалення чинного кримінального процесуального законодавства України з урахуванням судової практики, позицій науковців та стандартів Європейського суду з прав людини. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження є: рішення Європейського суду з прав людини, рішення національних судів України, національні нормативно-правові акти України, зокрема, Кримінальний процесуальний кодекс України; доктринальні джерела – наукові праці українських дослідників у сфері кримінального процесу. У процесі здійснення дослідження було використано такі наукові методи: метод теоретичного узагальнення та систематизації для формування цілісного уявлення про правову природу невідкладного обшуку та його місце в системі слідчих (розшукових) дій; метод аналізу і синтезу для дослідження норм національного законодавства, практики їх застосування та виявлення проблемних аспектів правового регулювання; порівняльно-правовий метод для зіставлення національних підходів із стандартами Європейського суду з прав людини щодо втручання у право на недоторканність житла; метод правової інтерпретації для тлумачення положень Кримінального процесуального кодексу України; метод логічного узагальнення результатів для формулювання науково обґрунтованих пропозицій щодо удосконалення чинного законодавства. Результати. У науковій статті здійснено комплексний аналіз правової природи невідкладного обшуку, його нормативного закріплення, судової практики та доктринальних підходів. Узагальнено основні проблеми правозастосування та зроблено висновок про наявність системних недоліків правового регулювання невідкладного обшуку, які створюють ризики порушення конституційного права на недоторканність житла та стандартів, гарантованих статтею 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Обґрунтовано необхідність комплексного реформування відповідного інституту шляхом уточнення підстав невідкладності, посилення судового контролю та запровадження додаткових процесуальних гарантій. Перспективи. У подальших наукових дослідженнях доцільно зосередити увагу на деталізації критеріїв «реальної загрози» втрати або знищення доказів, удосконаленні механізмів судового контролю ex post factum, а також на порівняльно-правовому аналізі регулювання невідкладного обшуку в країнах континентальної та англосаксонської правових систем з метою імплементації найбільш ефективних моделей у національне законодавство України.