ПОДАТКОВО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ БЕЗПЕКИ В УКРАЇНІ: ГЕНЕЗИС ВІДНОСИН ДО ПОЧАТКУ ТА У ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАНУ - Мушенок, Віктор Васильович (Сучасна доктрина права, 2026)
Вступ. В статті охарактеризовано податково-правові засади державної політики забезпечення енергетичної безпеки в Україні. Зокрема, досліджено в генезис впливу діючого із 1991 року до початку оголошення правового режиму воєнного стану (2022 р.) та у період його дії (до даного часу) податкового механізму на формування фінансово-господарського стану, стабільності виробників та оптових постачальників електричної енергії та енергетичної безпеки держави. Метою статті є спроба охарактеризувати податково-правові засади державного забезпечення енергетичної безпеки в Україні в історичному аспекті та особливості формування фінансово-господарського стану виробників електричної енергії в різні періоди, а також надати пропозиції щодо інструментів правового регулювання величини показника податкового навантаження на таких виробників та визначити загальні пріоритетні напрями лібералізації державної податкової політики щодо суб’єктів ринку електроенергії в період воєнного стану в Україні. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження виступили нормативно-правові акти України: Податковий кодекс України, закони України «Про систему оподаткування», «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо податкової реформи», « Про ринок електричної енергії», «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», Енергетична стратегія України на період до 2050 року та інші законодавчі акти України. Методологічну основу дослідження становлять наступні методи. Теоретичні методи: аналіз та синтез, порівняння та узагальнення підходів до податково-правових механізмів стимулюючого впливу на виробників та оптових постачальників електричної енергії як елементів забезпечення енргетичної безпеки; абстрагування та специфікація структурних компонентів загальної системи оподаткування зазначених суб’єктів. Емпіричні методи: оцінка та узагальнення можливостей удосконалення вітчизняного податкового законодавства щодо процедур забезпечення енергетичної безпеки у період правового режиму воєнного стану, а визначення перспектив повоєнної відбудови та євроінтеграції. Результати. Визначено особливістю адміністративно-правового регулювання відносин забезпечення енергетичної безпеки факт використання правового механізму оподаткування як виду державної фінансової підтримки суб’єктів виробництва та постачання електроенергетики нашої держави. Проаналізовано довоєнний історичний факт можливості спрямовувати кошти у розмірі спеціального податкового збору на будівництво нових та реконструкцію і модернізацію діючих об’єктів електроенергетики. Зроблено узагальнення про те, що енергетична безпека України є комплексом заходів щодо вироблення та узгодження з основними політичними суб’єктами суспільства системи цілей та забезпечення їх досягнення органами державної законодавчої і виконавчої влади за допомогою нормативно-правових актів, а також здійснення заходів з виконання організаційних, фінансових, контрольно-наглядових та інших функцій для забезпечення такої безпеки шляхом сприяння діяльності суб’єктів енергетичного сектору економіки України. Перспективи подальших досліджень полягають у подальшому обґрунтуванні напрямів забезпечення енергетичної безпеки в Україні через застосування способів правового регулювання податкового навантаження на таких виробників та визначення пріоритетних напрямів лібералізації оподаткування суб’єктів ринку електроенергії в Україні.