МЕХАНІЗМИ КОНТРОЛЮ ГОСПОДАРСЬКИХ ОПЕРАЦІЙ ТА ЗАХИСТУ ПРАВ ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ У СИСТЕМІ ПОДАТКОВОГО КОНТРОЛЮ: ПРАВОВА ВИЗНАЧЕНІСТЬ, ПРОЗОРІСТЬ І ЕФЕКТИВНІСТЬ - Гулак, Олена Василівна; Ладиченко, Віктор Валерійович; Слюсаренко, Сергій Вікторович (Сучасна доктрина права, 2026)
Вступ. Сучасний розвиток податкових правовідносин в Україні характеризується посиленням контролю за господарськими операціями та водночас підвищеною увагою до захисту прав платників податків. Проте існуючі механізми податкового контролю та процедури оскарження рішень контролюючих органів часто не забезпечують належної правової визначеності, прозорості та ефективності. Надмірний формалізм перевірок, фрагментарність нормативно-правових актів, відсутність уніфікованих процедур і недостатня інтеграція цифрових інструментів створюють ризики порушення прав платників, збільшують адміністративний тиск та сприяють виникненню спорів. Неефективність існуючих механізмів захисту прав платників податків знижує довіру до податкової системи, створює передумови для необґрунтованих донарахувань та правових конфліктів. Проблематика дослідження полягає у необхідності поєднання ефективних механізмів контролю господарських операцій із прозорими, доступними та правово визначеними процедурами захисту прав платників податків, що забезпечить баланс між інтересами держави та правами бізнесу і громадян. Мета. Метою дослідження є комплексне вивчення механізмів контролю господарських операцій у сфері податкового контролю та аналіз ефективності адміністративних і судових способів захисту прав платників податків з точки зору правової визначеності, прозорості та забезпечення балансу між інтересами держави і суб’єктів господарювання. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження постали: 1) нормативно-правове забезпечення у сфері регулювання податкового контролю та судового захисту прав платників податків; 2) праці вітчизняних та зарубіжних науковців, присвячені аналізу механізмів контролю господарських операцій та захисту прав платників податків у системі податкового контролю. В процесі дослідження було використано систему наукових методів пізнання: аналітико-правовий, аналізу та синтезу, порівняльно-правовий та логічного узагальнення. Результати. У статті досліджено сучасні механізми контролю господарських операцій у сфері податкового адміністрування та їхній взаємозв’язок із захистом прав платників податків. Особлива увага приділена правовій визначеності, прозорості та доступності процедур оскарження рішень, дій і бездіяльності контролюючих органів, що забезпечують баланс між інтересами держави та правами платників податків. Проаналізовано нормативно-правову базу, включно з положеннями Податкового кодексу та Кодексу адміністративного судочинства, а також практику застосування адміністративних і судових механізмів захисту прав. Окремо розглянуто механізми ідентифікації, перевірки та контролю господарських операцій, їх роль у підвищенні ефективності податкового контролю, запобіганні зловживанням та забезпеченні фінансової дисципліни. Підкреслено значення автоматизації та цифрових інструментів у процесі моніторингу господарських операцій для своєчасного виявлення ризикових транзакцій, зменшення адміністративних спорів і підвищення ефективності контролю. Акцентовано необхідність стандартизації процедур, інтеграції інформаційних баз та застосування ризик-орієнтованого підходу для забезпечення об’єктивності перевірок та збереження довіри платників до системи податкового контролю. У статті доводиться, що ефективне поєднання правових, організаційних і технологічних інструментів контролю господарських операцій, разом із прозорими та доступними механізмами оскарження, є ключовою передумовою стабільності податкової системи та захисту прав платників податків. Аргументовано потребу удосконалення нормативно-правового регулювання, підвищення прозорості процедур та інтеграції цифрових технологій у систему контролю та захисту прав платників. Перспективи. В подальших наукових дослідженнях пропонується зосередити увагу на розвитку автоматизації моніторингу, обґрунтуванню необхідності застосування ризик-орієнтованого підходу та інтеграції цифрових платформ для своєчасного виявлення порушень і мінімізації адміністративного тиску на сумлінних платників. Це надасть змогу оптимізувати механізми контролю господарських операцій та захисту прав платників податків у системі податкового контролю з точки зору правової визначеності, прозорості та забезпечення балансу між інтересами держави і суб’єктів господарювання.