ПРАВО ВЛАСНОСТІ ЯК ОБ’ЄКТ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОЇ ОХОРОНИ - Канарик, Юлія Сергіївна (Сучасна доктрина права, 2026)
Вступ. У сучасних умовах розвитку правової держави та становлення громадянського суспільства особливого значення набуває ефективний механізм забезпечення та захисту права власності. Право власності є одним із фундаментальних прав людини, що гарантується Конституцією України та виступає основою економічної стабільності суспільства. Водночас реалізація цього права неможлива без належного адміністративно-правового забезпечення, яке включає систему заходів державного впливу, спрямованих на його охорону.Актуальність дослідження зумовлена необхідністю переосмислення ролі адміністративного права у забезпеченні охорони права власності, особливо в умовах реформування системи публічного управління та наближення до європейських стандартів. Мета. Метою дослідження є дослідження права власності як об’єкта адміністративно-правової охорони, визначення сутності та особливостей такої охорони, а також аналіз основних форм і методів її здійснення. Матеріали та методи. Дослідження ґрунтується на аналізі норм національного законодавства, зокрема положень Цивільного кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України. Використані загальнонаукові та спеціальні методи, серед яких: аналіз, синтез, порівняльно-правовий та формально-юридичний методи.Результати. У ході дослідження встановлено, що право власності як об'єкт адміністративно-правової охорони реалізується через систему загальних та спеціальних форм, включаючи видання нормативних та індивідуальних актів, укладення адміністративних договорів, а також через механізми виконання, дотримання та використання правових норм. Визначено, що ключову роль у забезпеченні охорони відіграють органи виконавчої влади, які здійснюють владний вплив з метою запобігання правопорушенням та відновлення порушених прав. Перспективи. Подальші наукові дослідження доцільно спрямувати на вдосконалення адміністративно-правових механізмів захисту права власності, гармонізацію національного законодавства з європейськими стандартами, а також підвищення ефективності діяльності органів публічного адміністрування в цій сфері.