ІНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ДЕРЖАВНОГО КОНТРОЛЮ ЗА ДОДЕРЖАННЯМ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО ПРАЦЮ В УКРАЇНІ: НАЦІОНАЛЬНИЙ ТА МІЖНАРОДНИЙ ВИМІРИ - Калімбет, Ігор Леонідович (Сучасна доктрина права, 2026)
Вступ. Забезпечення ефективного державного контролю за додержанням законодавства про працю набуває особливої актуальності в умовах реформування публічного управління та євроінтеграційних процесів в Україні. Посилення гарантій трудових прав потребує удосконалення інституційних і правових механізмів інспекційної діяльності. Мета. Метою статті є комплексний аналіз інституційно-правових засад здійснення державного нагляду у сфері праці з урахуванням міжнародних стандартів МОП та визначення напрямів удосконалення національної системи контролю. Матеріали і методи. Дослідження ґрунтується на аналізі норм Кодексу законів про працю України, Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», підзаконних актів Кабінету Міністрів України, положень про Державну службу України з питань праці, а також Конвенцій та Рекомендацій МОП № 81 і № 129. Використано формально-юридичний, порівняльно-правовий та системно-структурний методи. Результати. Визначено роль інспекції праці як ключового елемента механізму забезпечення трудових прав. Встановлено фрагментарність нормативного регулювання та необхідність чіткого розмежування повноважень між Держпрацею та органами місцевого самоврядування. Обґрунтовано доцільність переходу до превентивної та ризикоорієнтованої моделі інспектування із використанням цифрових інструментів. Перспективи. Подальші дослідження мають бути спрямовані на кодифікацію законодавства у сфері трудового контролю, гармонізацію з правом ЄС та посилення інституційної спроможності органів державного нагляду.