РОЛЬ АДВОКАТА У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОГО ЗАХИСТУ ПРАВА ВЛАСНОСТІ - Мушенок, Віктор Васильович; Ганнисик, Артем Андрійович (Сучасна доктрина права, 2026)
Вступ. В умовах глобалізації вітчизняного правового поля та поглиблення міжнародної співпраці виникає нагальна потреба у переосмисленні функціоналу правозахисних інститутів. Інститут адвокатури виконує гарантійну функцію щодо широкого спектру прав людини. Наразі рівень інституційної організації адвокатури, її реальна незалежність та спроможність забезпечувати ефективну адміністративно-правовий захист майнових прав фізичних та юридичних осіб є своєрідним маркером зрілості демократії. Суспільна вага цього інституту визначається компетенцією адвоката захистити клієнта не лише у приватних спорах, а й від неправомірного тиску з боку органів публічного адміністрування. Адвокат у цій парадигмі виступає ключовим суб’єктом протидії незаконним діям посадових осіб. Мета. Метою статті є дослідження комплексного аналізу становлення та розвитку інституту адвокатури в Україні як інструменту захисту прав власності у системі публічно-правових відносин, а також надання пропозицій щодо подальшого вдосконалення адвокатської діяльності як важливого інституту захисту особи у правовій державі. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження є визначення адвокатури як інституту громадянського суспільства, що реалізує право на професійну правничу допомогу в сфері забезпеченні адміністративно-правого захисту права власності. В процесі дослідження були використанні наступні наукові методи: історико-правовий (дозволив простежити генезу становлення інституту адвокатури та еволюцію підходів держави до захисту права власності); порівняльно-правовий (дозволив зіставити вітчизняну модель адвокатури урізні періоди розвитку вітчизняної правової системи); формально-юридичний (став основним інструментом для аналізу змісту Конституції України, Кодексу адміністративного судочинства України, Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», інших актів та дозволив з’ясувати юридичну природу повноважень адвоката). Результати. Встановлено, що генезис інституту адвокатури це складний, процес, що став невід’ємною частиною сучасного державотворення. Наразі є сформованим механізм адміністративно-правового захисту майнових прав громадян. Визначено роль адвоката у процесі відстоювання інтересів фізичних та юридичних осіб. Встановлено, що інститут адвокатури в певній мірі забезпечує функцію громадського контроль за легітимністю дій органів публічного адміністрування. У цьому контексті адвокат стає ключовою фігурою у системі стримувань і противаг, виступаючи гарантом верховенства права. Саме завдяки активній позиції адвокатури створюється необхідний баланс та паритет між приватною особою та суб’єктами публічного адміністрування, що є критично важливим для існування суспільства у демократичній державі. Досліджено особливості впровадження електронного судочинства (зокрема, ЄСІТС), та використання новітніх каналів комунікації при судовому розгляді питань про у адміністративному суді про захист права власності фізичних, та юридичних осіб. Окреслено напрями діяльності адвоката щодо забезпечення рівності сторін у процесі та недопущення домінування суб’єктів публічної адміністрації над приватним інтересом. Перспективи. Визначено ключовим вектором досліджень можливості імплементації європейських стандартів у вітчизняну правову систему адміністративно-правового захисту права власності з метою протидії адміністративним важелям впливу публічної адміністрації з метою гарантування правомірності та недоторкансті майна фізичних, та юридичних осіб.