ЗЛОЧИНИ ПРОТИ ВОЛІ, ЧЕСТІ ТА ГІДНОСТІ ОСОБИ: СУЧАСНІ ВИКЛИКИ ПРОТИДІЇ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ В УКРАЇНІ - Шевченко, Вячеслав Станіславович (Сучасна доктрина права, 2026)
Статтю присвячено дослідженню злочинів проти волі, честі та гідності особи, зокрема, злочинів пов’язаних з торгівлею людьми в Україні. В статті проаналізовано актуальний стан національного кримінального законодавства, практику його застосування, проблемні аспекти злочинів, пов’язаних із незаконною експлуатацією людини. Найбільш гостро ці питання торгівлі людьми набули під впливом таких факторів, як воєнний стан, внутрішня та зовнішня міграція, соціально-економічна нестабільність на зростання ризиків торгівлі людьми. Розглянуто міжнародні стандарти у сфері захисту прав людини та їх імплементацію в українське правове поле. Визначено основні перешкоди ефективному виявленню та розслідуванню таких злочинів, а також проблеми забезпечення прав потерпілих. Сформульовано пропозиції щодо удосконалення кримінально-правових і організаційних механізмів протидії торгівлі людьми, підвищення рівня міжвідомчої взаємодії та посилення превентивних заходів. Вступ. Проблема забезпечення та захисту прав людини залишається одним із ключових пріоритетів сучасної правової держави. Особливе місце у цій сфері посідають злочини проти волі, честі та гідності особи, які безпосередньо посягають на основоположні права людини та підривають засади демократичного суспільства. Серед таких злочинів однією з найбільш небезпечних та латентних форм протиправної діяльності є торгівля людьми. В умовах воєнного стану, масового переміщення населення, економічної нестабільності та посилення міграційних процесів проблема протидії торгівлі людьми в Україні набула особливої актуальності. Незважаючи на наявність розвиненої нормативно-правової бази та імплементацію міжнародних стандартів, практичне застосування кримінально-правових норм у сфері протидії торгівлі людьми залишається складним і потребує подальшого наукового дослідження. Метою дослідження є комплексний науково-правовий аналіз злочинів проти волі, честі та гідності особи в контексті сучасних викликів протидії торгівлі людьми в Україні, виявлення проблем правозастосовної практики та вироблення пропозицій щодо вдосконалення кримінально-правових і організаційних механізмів боротьби з цим явищем. Матеріали і методи дослідження. Нормативну основу дослідження становлять положення Кримінального кодексу України (далі — КК України), а також нормативно-правові акти у сфері протидії торгівлі людьми. Емпіричну базу склали матеріали наукових публікацій та праці український правників. У роботі використано формально-юридичний, системноструктурний і порівняльно-правовий методи, а також узагальнення судової практики для виявлення проблем кваліфікації цього злочину. Результати дослідження. В результаті дослідження установлено, що торгівля людьми як злочин проти волі, честі та гідності особи характеризується складністю об’єктивної сторони та багатоваріантністю способів учинення, передбачених ст. 149 КК України. Виявлено проблеми кримінально-правової кваліфікації, відмежування від суміжних складів злочинів та доказування мети експлуатації в умовах воєнного стану. Висновки та перспективи подальших досліджень. Обґрунтовано необхідність удосконалення підходів до застосування ст. 149 КК України та забезпечення єдності судової практики. Перспективними напрямами подальших досліджень є аналіз міжнародного досвіду протидії торгівлі людьми, а також розроблення пропозицій щодо підвищення ефективності кримінально-правового захисту осіб, які перебувають у стані підвищеної вразливості.