ЗМІЦНЕННЯ МІСЬКОЇ РЕЗИЛЬЄНТНОСТІ ЧЕРЕЗ СИСТЕМУ ПРОБАЦІЇ: ПРАВОВИЙ ТА ІНСТИТУЦІЙНИЙ АНАЛІЗ - Шульга, Олег Володимирович (Сучасна доктрина права, 2026)
Вступ. У статті здійснено комплексне теоретико-правове дослідження ролі та місця системи пробації у забезпеченні соціальної резильєнтності сучасних міст. Актуальність теми зумовлена стрімким зростанням урбаністичних викликів, соціальною нерівністю та необхідністю пошуку дієвих гуманістичних альтернатив так званому«каральному правосуддю» в умовах глобальних кризових явищ. Автором обґрунтовано, що в умовах сучасного мегаполіса пробація виступає не лише як юридичний механізм виконання покарань, не пов’язаних із позбавленням волі, а й як стратегічний інструмент зміцнення безпекового каркаса територіальних громад. Сформовано авторську матрицю стратегічного планування пробації в контексті міської резильєнтності, що охоплює п’ять ієрархічних рівнів: соціальну стабілізацію (реінтеграція), управління ризиками (моніторинг), екосистему послуг (мережева взаємодія), стратегічне планування (інвестиції в безпеку) та технологічну адаптацію (модель «Smart-безпеки»). Зроблено висновок, що глибока інтеграція пробації в систему муніципального врядування дозволяє перетворювати потенційні соціальні ризики на продуктивний ресурс для посткризового відновлення, зміцнення громадської довіри та сталого розвитку територіальної громади в умовах невизначеності. Мета. Дослідження правових та інституційних механізмів інтеграції системи пробації до процесів забезпечення міської соціальної резильєнтності та визначення її ролі у зміцненні соціальної стабільності територіальних громад. Матеріали і методи. Методологічну основу дослідження становить комплексний підхід, що поєднує методи системно-структурного аналізу, порівняльно-правового моніторингу та соціологічної інтерпретації правових явищ. Для обґрунтування ролі пробації у зміцненні міської резильєнтності було застосовано каузальний аналіз, який дозволив встановити взаємозв’язок між рівнем соціальної згуртованості громади та ефективністю виконання покарань, не пов’язаних із позбавленням волі. Теоретичний базис сформовано на основі фундаментальних концепцій «колективної ефективності» Р. Семпсона та психологічної моделі «Ризик-Потреба-Сприйнятливість» (RNR) Дж. Бонти та Д. Ендрюса, що дало змогу розглядати пробацію не лише як правовий інститут, а й як інструмент соціальної інженерії. Емпіричну базу дослідження склали нормативно-правові акти України (зокрема ЗУ «Про пробацію»), міжнародні стандарти Ради Європи та аналітичні звіти UN-Habitat щодо безпеки міського середовища. У процесі розробки концептуальних моделей (Таблиця 1 та Таблиця 2) використано метод моделювання та класифікації, що дозволило систематизувати рівні впливу пробації на міську екосистему: від індивідуальної ресоціалізації до стратегічного муніципального планування. Статистичний аналіз динаміки рецидивної злочинності та результатів впровадження інструментів «Smart-безпеки» став підґрунтям для верифікації запропонованої гіпотези про «пробаційно-орієнтовану резильєнтність». Результати. У ході дослідження вперше сформульовано та теоретично обґрунтовано категорію «пробаційно-орієнтована міська резильєнтність». Встановлено, що пробація виступає динамічним стабілізатором міського середовища, оскільки вона мінімізує ефект «декапіталізації» особистості, властивий пенітенціарній ізоляції, та сприяє збереженню горизонтальних зв’язків у громаді. Розроблена концептуальна матриця доводить, що інтеграція органів пробації у систему муніципальних послуг (зайнятість, освіта, медицина) створює «безпечний коридор» реінтеграції, який трансформує потенційні криміногенні ризики у продуктивний соціальний ресурс громади. Практичним результатом роботи є систематизація індикаторів успішності (KPI) для органів місцевого самоврядування, що включають не лише статистику рецидивів, а й обсяги соціального капіталу — кількість залучених волонтерів-менторів та відсоток працевлаштованих суб’єктів пробації. Доведено, що перехід до моделі «Smart-безпеки» через цифровізацію пробаційного моніторингу дозволяє містам здійснювати предиктивний аналіз соціальної напруженості. Таким чином, пробація визначена як інвестиційний інструмент, що забезпечує економічну стійкість міста шляхом зниження витрат на правоохоронну систему та збільшення бази податкових надходжень від ресоціалізованих громадян. Перспективи. Подальші наукові розвідки у даному напрямі мають бути зосереджені на розробці конкретних алгоритмів імплементації пробаційних програм у цифрові платформи «Smart City». Перспективним видається вивчення механізмів гейміфікації та мобільних технологій у процесі нагляду, що дозволить підвищити рівень відповідальності (responsivity) правопорушників та забезпечити зворотний зв’язок із громадою в режимі реального часу. Це створить передумови для формування повністю автоматизованих систем раннього попередження кримінальних інцидентів на рівні окремих мікрорайонів. Окремого аналізу потребує питання адаптації пробаційно-орієнтованого підходу до умов посткризового відновлення територій, що постраждали внаслідок збройних конфліктів чи масштабних катастроф. Дослідження потенціалу суб’єктів пробації як мобілізаційного ресурсу для відновлення інфраструктури може стати основою для створення нових соціальних протоколів взаємодії між державою та місцевим самоврядуванням. Розширення цієї концепції дозволить не лише зміцнити внутрішню безпеку міст, а й інтегрувати Україну в європейський науковий простір як розробника інноваційних моделей соціальної стійкості.