ПРАВОВІ МЕХАНІЗМИ ПРОТИДІЇ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ: ІНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВИЙ АНАЛІЗ ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ ДИРЕКТИВИ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ 2024/1712 У ФЕДЕРАТИВНІЙ РЕСПУБЛІЦІ НІМЕЧЧИНИ ТА ФРАНЦУЗЬКІЙ РЕСПУБЛІЦІ - Захарова, Олександра Василівна; Шовгенюк, Софія Юріївна (Сучасна доктрина права, 2026)
Вступ. Торгівля людьми залишається одним із найбільш складних викликів сучасної політики безпеки та прав людини в Європейському Союзі, оскільки поєднує соціальні, економічні та кримінальні аспекти, порушує фундаментальні права людини та тісно пов’язана з організованою злочинністю. В умовах посилення європейської інтеграції та гармонізації національного законодавства держав-членів ЄС особливого значення набуває аналіз імплементації директив, спрямованих на протидію цьому явищу. Мета. Здійснення інституційно-правового аналізу імплементації Директиви (ЄС) 2024/1712 у контексті трансформації acquis ЄС у сфері протидії торгівлі людьми та визначити її значення для гармонізації законодавства України в умовах євроінтеграції. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження є:1.нормативно-правові акти ЄС та законодавство Федеративної Республіки Німеччина і Французької Республіки у сфері протидії торгівлі людьми; 2. доповіді Європейської Комісії, матеріали GRETA та EMN; 3. наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених з міжнародного, кримінального та європейського права; 4. інформаційні матеріали офіційних баз даних та мережі Інтернет. Під час дослідження було поєднано загальнонаукові та спеціальні юридичні методи, зокрема: герменевтичний метод — під час тлумачення положень права Європейського Союзу та національного законодавства Федеративної Республіки Німеччина і Французької Республіки у сфері протидії торгівлі людьми; системний метод — для комплексного аналізу інституційно-правових механізмів імплементації Директиви (ЄС) 2024/1712; порівняльно-правовий метод — під час дослідження особливостей адаптації законодавства Німеччини та Франції до вимог acquis ЄС; метод документального аналізу — у процесі вивчення нормативно-правових актів, стратегічних документів Європейського Союзу, матеріалів Європейської Комісії, GRETA та офіційних джерел мережі Інтернет; догматичний метод — для визначення проблем правозастосування та формулювання пропозицій щодо вдосконалення механізмів протидії торгівлі людьми; методи формальної логіки, зокрема аналіз, синтез, порівняння та узагальнення. Результати. У науковій статті здійснено інституційно-правовий аналіз імплементації Директиви (ЄС) 2024/1712 у Федеративній Республіці Німеччина (далі-ФРН) та Французькій Республіці. Визначено основні напрями трансформації національного законодавства зазначених держав у сфері протидії торгівлі людьми, зокрема розширення кримінально-правових норм, удосконалення процесуальних гарантій захисту постраждалих, запровадження механізмів криміналізації попиту та посилення міжвідомчої координації. Встановлено, що у Німеччині ключову роль відіграють міжміністерська координація та незалежний механізм доповідачів, тоді як у Франції імплементація реалізується в межах Національного плану протидії експлуатації на 2024–2027 роки із визначенням центральної координаційної ролі MIPROF. Перспективи. Перспективним напрямом подальших наукових досліджень є поглиблений аналіз практики застосування положень Директиви (ЄС) 2024/1712 у державах-членах ЄС, а також дослідження можливостей використання їхнього досвіду у процесі гармонізації законодавства України із acquis ЄС у сфері протидії торгівлі людьми, удосконалення механізмів міжвідомчої координації, ідентифікації постраждалих та забезпечення ефективного захисту їхніх прав.