ВИДИ ПРОЦЕСУАЛЬНИХ СТРОКІВ У ГОСПОДАРСЬКОМУ СУДОЧИНСТВІ - Зарічанська, Зоя Віталіївна (Сучасна доктрина права, 2026)
Вступ. Класифікація процесуальних строків у судочинстві здійснюється науковцями за різними критеріями. Визначальний критерій поділу закладено у процесуальних кодексах, зокрема у Господарському процесуальному кодексі України. Дотримання процесуальних строків у господарському судочинстві є необхідною складовою права на доступ до суду. Мета. Метою статті є формування усталеної практики застосування процесуальних строків на основі порівняння різних класифікацій процесуальних строків, розроблених вітчизняними науковцями, виокремлення найбільш значущого критерію класифікації та аналізу застосування господарськими судами відповідних норм процесуального кодексу стосовно обрахування та визначення строків. Матеріали і методи. Застосовано методи аналізу та синтезу, порівняльно-правовий метод щодо різних класифікацій процесуальних строків. Результати. У статті проведено аналіз різних класифікацій процесуальних строків, визначено критерії відповідного поділу, їх значущість як в практичному застосуванні так і в подальших наукових дослідженнях. Перспективи. Подальші дослідження теми процесуальних строків сприятимуть більш чіткому розумінню норм процесуального кодексу та їх застосуванню господарськими судами, отримані результати нових досліджень дозволять запропонувати додаткові обґрунтування для ініціювання внесення змін до відповідних норм ГПК України щодо ширшої дискреції господарського суду в частині відновлення процесуальних строків.