ІНСТИТУЦІЙНІ МЕХАНІЗМИ ГРОМАДСЬКОГО КОНТРОЛЮ ЗА ДІЯЛЬНІСТЮ МІНІСТЕРСТВА ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ: СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВДОСКОНАЛЕННЯ - Гулак, Олена Василівна; Яра, Олена Сергіївна; Слюсаренко, Сергій Вікторович (Сучасна доктрина права, 2026)
Вступ. Розвиток демократичної правової держави вимагає прозорості діяльності органів влади та ефективних інструментів громадського впливу на ухвалення рішень. Громадський контроль є ключовим механізмом підвищення підзвітності та відкритості державного управління, що набуває особливого значення у діяльності Міністерства юстиції України. Попри наявність різних форм участі – громадських рад, консультацій, робочих груп, доступу до публічної інформації – їхня реальна ефективність залишається обмеженою через недостатню відкритість даних, нечіткість процедур та формальний характер взаємодії. Це зумовлює потребу у комплексному аналізі чинних механізмів громадського контролю та визначенні напрямів їх удосконалення. Мета. Метою наукового дослідження є аналіз сучасного стану інституційних механізмів громадського контролю за діяльністю Міністерства юстиції України та визначення напрямів їх подальшого вдосконалення відповідно до стандартів демократичного врядування та практик Європейського Союзу. Матеріали і методи. У дослідженні використано нормативно-правові акти, офіційні звіти та відкриті дані, що регулюють громадський контроль у сфері діяльності Міністерства юстиції України. Методологічну основу становлять системний і інституційний підходи, а також методи аналізу документів, порівняльно-правовий метод і структурно-функціональний аналіз. Додатково застосовано узагальнення практик громадської участі та оцінку ефективності чинних механізмів контролю. Результати. У науковій статті досліджено зміст та сучасні підходи до розуміння поняття «громадського контролю» у сфері публічного управління, а також проаналізовано його специфіку щодо діяльності Міністерства юстиції України. На основі наукових праць українських та зарубіжних дослідників розкрито ключові моделі громадського контролю, їхній вплив на підзвітність та прозорість державних органів. Особливу увагу приділено оцінці ефективності інструментів участі громадськості в роботі Міністерства юстиції України, включно з діяльністю громадських рад, консультаціями з громадськістю, електронними інструментами участі та механізмами незалежного моніторингу. Розглянуто міжнародні стандарти відкритості, зокрема міжнародно-правові стандарти Організації Об’єднаних Націй, Ради Європи, Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСD) та принципи Партнерство «Відкритий Уряд», що визначають необхідність забезпечення доступу до інформації, участь зацікавлених сторін та інституціональної відкритості. На підставі аналізу запропоновано напрями вдосконалення механізмів громадського контролю за діяльністю Міністерства юстиції України, які спрямовані на підвищення прозорості, цифровізації процедур, розширення можливостей моніторингу та зміцнення довіри громадян до системи юстиції. Перспективи. Подальший розвиток інституційних механізмів громадського контролю за діяльністю Міністерства юстиції України передбачає удосконалення нормативно-правової бази, розширення інструментів участі громадськості у прийнятті управлінських рішень, цифровізацію процедур взаємодії та підвищення прозорості управлінських процесів. Перспективним напрямом є моніторинг, розроблення стандартів оцінювання ефективності контролю та розширення партнерств між державними інституціями та інститутами громадського суспільства.