ПРАВОВІ МЕХАНІЗМИ СТРАХУВАННЯ ТА ЗАХИСТУ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ ВІД ВОЄННИХ РИЗИКІВ: СИНЕРГІЯ НАЦІОНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСЬКОГО ТА МІЖНАРОДНОГО ІНВЕСТИЦІЙНОГО ПРАВА - Пономаренко, Михайло Віталійович; Кикоть, Павло Валерійович (Сучасна доктрина права, 2026)
Вступ. Сучасний стан економіки України в умовах триваючої збройної агресії та підготовки до масштабної повоєнної відбудови вимагає принципово нових підходів до забезпечення безпеки іноземного капіталу. Потреби у відновленні, за оцінками Світового банку (RDNA4), станом на початок 2025 року сягнули 524 млрд, а за прогнозами на 2026 рік можуть перевищити 588 млрд. У цьому контексті страхування воєнних ризиків (War Risk Insurance — WRI) стає базовою передумовою для залучення приватних інвестицій, оскільки традиційні комерційні поліси містять стандартні застереження про виключення воєнних дій. Життєздатність інвестиційних проєктів залежить від синергії національних господарсько-правових інструментів та міжнародних гарантійних механізмів. Мета. Метою статті є комплексний аналіз правової природи та ефективності існуючих механізмів страхування інвестицій від воєнних ризиків, дослідження новел національного законодавства (Закону № 3497-IX та Постанови КМУ № 1541) та міжнародних програм (MIGA, DFC) у 2025–2026 роках, а також визначення ролі стандарту повного захисту та безпеки в системі захисту прав інвесторів. Матеріали і методи. Робота ґрунтується на аналізі Господарського процесуального кодексу України, Закону «Про режим іноземного інвестування», Постанови КМУ № 1541 (2025 р.) та міжнародних конвенцій. Використано методи системного аналізу, порівняльно-правовий метод та метод теоретичного узагальнення. Результати. Проаналізовано роботу Експортно-кредитного агентства (ЕКА) України, мандат якого з 2024 року розширено на страхування прямих інвестицій. Детально розглянуто механізми, запроваджені Постановою КМУ № 1541 від 28 листопада 2025 року, що почали діяти з 1 січня 2026 року: пряма компенсація збитків (до 30 млн грн для прифронтових територій) та відшкодування страхових премій. Встановлено, що міжнародні інституції, зокрема MIGA через SURE Trust Fund та DFC через перестрахувальні механізми, створюють необхідну глибину ринку. Доведено, що стандарт повного захисту та безпеки (FPS) у міжнародному праві трансформується в обов’язок держави забезпечити інвестору доступ до ефективних фінансових інструментів мінімізації ризиків. Перспективи. Подальші дослідження будуть зосереджені на аналізі законопроєкту № 12372 «Про систему страхування воєнних ризиків» та розробці моделі суброгації для міжнародних страховиків у господарському процесі України.