АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВІ ТА КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВІЙСЬКОВОЇ ДИСЦИПЛІНИ В НАЦІОНАЛЬНІЙ ГВАРДІЇ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ: ПРОБЛЕМИ ТА НАПРЯМИ ВДОСКОНАЛЕННЯ - Пелагеша, Олександр Григорович; Мина, Володимир Валентинович; Бейкун, Андрій Леонардович (Сучасна доктрина права, 2026)
Вступ. Актуальність дослідження зумовлена зростанням значення військової дисципліни як ключового чинника забезпечення ефективності діяльності Національної гвардії України в умовах воєнного стану та необхідністю вдосконалення її адміністративно-правового і кримінально-правового забезпечення. Мета. Метою статті є комплексний аналіз адміністративно-правових та кримінально-правових засад забезпечення військової дисципліни в Національній гвардії України, виявлення проблем правового регулювання та правозастосування, а також обґрунтування напрямів їх удосконалення. Матеріали і методи. Методологічну основу дослідження становлять загальнонаукові та спеціально-юридичні методи, зокрема діалектичний, системно-структурний, формально-юридичний, порівняльно-правовий та метод правового аналізу, що дозволили дослідити нормативно-правову базу, правозастосовну практику та наукові підходи до розуміння військової дисципліни. Результати. У результаті дослідження встановлено, що військова дисципліна є складним міжгалузевим правовим явищем, яке поєднує правові, організаційні та морально-психологічні елементи та виступає основою боєздатності військових формувань. Виявлено, що в системі Національної гвардії України вона має специфічний подвійний характер, поєднуючи вимоги військової служби та правоохоронної діяльності. Доведено, що адміністративно-правове забезпечення виконує базову превентивну функцію, формуючи режим службової дисципліни та забезпечуючи її підтримання через систему контролю і дисциплінарної відповідальності. Обґрунтовано, що кримінально-правове забезпечення має субсидіарний характер і спрямоване на охорону військової дисципліни від найбільш небезпечних посягань шляхом встановлення кримінальної відповідальності. Виявлено низку проблем, зокрема нечіткість окремих кримінально-правових норм, складність розмежування видів юридичної відповідальності, фрагментарність адміністративно-правового регулювання та недостатню ефективність превентивних механізмів. Запропоновано напрями вдосконалення законодавства та правозастосовної практики, спрямовані на підвищення рівня правової визначеності, узгодженості правових норм та ефективності забезпечення військової дисципліни в умовах воєнного стану. Перспективи. Практична значимість результатів дослідження полягає у можливості їх використання при підготовці фахівців у галузі права та правоохоронної діяльності, а також сектору безпеки та оборони. Результати проведеного дослідження можуть бути використані у правозастосовній практиці органів досудового розслідування, військових прокурорів і судів при кваліфікації військових правопорушень та розмежуванні видів юридичної відповідальності.