ПРИНЦИП ПРОПОРЦІЙНОСТІ ЯК ЗАСАДНИЧА КАТЕГОРІЯ ЦИВІЛЬНОГО ПРАВА: ПОРІВНЯЛЬНО-ПРАВОВЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ПІДХОДІВ ТА УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОЗАСТОСОВНОЇ ПРАКТИКИ - Крикун, Віктор Борисович (Сучасна доктрина права, 2026)
Вступ. У сучасних умовах трансформації правової системи України, зумовленої внутрішніми соціально-економічними змінами та євроінтеграційними процесами, особливого значення набуває переосмислення фундаментальних засад цивільного права. Принцип пропорційності виступає ключовим інструментом забезпечення балансу між приватними і публічними інтересами, дозволяючи досягати розумного співвідношення між метою правового втручання та засобами її реалізації. Зростання складності цивільних правовідносин і наявність конкуруючих прав зумовлюють необхідність відходу від суто формально-юридичних підходів на користь застосування оціночних категорій, серед яких пропорційність відіграє визначальну роль. Особливої наукової ваги набуває порівняльно-правовий аналіз цього принципу, оскільки європейська правова традиція виробила розвинуту доктрину його застосування як самостійного критерію оцінки правомірності втручання у права людини. Для України це має важливе значення у контексті гармонізації законодавства з європейськими стандартами та вдосконалення судової практики, яка наразі характеризується фрагментарністю у застосуванні пропорційності. Комплексне дослідження цього принципу сприяє формуванню єдиних підходів правозастосування, підвищенню обґрунтованості судових рішень і загальному розвитку цивільно-правової доктрини. Мета дослідження. Метою дослідження є комплексне дослідження принципу пропорційності як засадничої категорії цивільного права шляхом здійснення порівняльно-правового аналізу європейських доктринальних підходів і практики їх застосування, зокрема у праві Європейського Союзу та практиці Європейського суду з прав людини, а також визначення особливостей імплементації та реалізації цього принципу в українській правозастосовній практиці з метою виявлення проблем, тенденцій розвитку та обґрунтування напрямів удосконалення національного цивільного законодавства і судової практики. Матеріали і методи. У дослідженні використано комплекс загальнонаукових і спеціально-юридичних методів, що зумовлено міждисциплінарним характером поставленої проблеми. Зокрема, за допомогою діалектичного методу здійснено осмислення еволюції принципу пропорційності та його трансформації в умовах розвитку європейської та національної правових систем; формально-юридичний метод застосовано для аналізу нормативного закріплення принципу пропорційності у положеннях цивільного законодавства України та міжнародно-правових актів; порівняльно-правовий метод став ключовим інструментом дослідження, оскільки саме на його основі проведено зіставлення європейських доктринальних підходів і практики їх застосування з українською правозастосовною практикою; системно-структурний метод використано для розкриття внутрішньої будови принципу пропорційності, зокрема через аналіз його триступеневого тесту; герменевтичний метод забезпечив тлумачення правових норм і судової практики, насамперед у контексті рішень Європейського суду з прав людини; а метод узагальнення та аналізу судової практики дозволив виявити основні тенденції, проблеми та особливості застосування принципу пропорційності в діяльності українських судів. Результати. Порівняльно-правовий аналіз свідчить, що в європейській правовій системі принцип пропорційності досяг високого рівня концептуалізації та функціональної зрілості, виступаючи як фундаментальна категорія з чіткою структурою і усталеною практикою застосування. Його реалізація через триступеневий тест забезпечує послідовність і передбачуваність правозастосування, тоді як в українському цивільному праві цей принцип перебуває на стадії становлення, зберігаючи залежність від таких оціночних категорій, як справедливість, розумність і добросовісність, що зумовлює його фрагментарне застосування. Водночас наявні відмінності відкривають можливості для подальшого розвитку національної правової системи, зокрема шляхом імплементації європейських підходів, запровадження структурованого тесту пропорційності та уніфікації судової практики. Це сприятиме підвищенню якості правозастосування, зміцненню ролі принципу пропорційності як самостійного критерію оцінки втручання у приватні права та загальній модернізації цивільно-правової доктрини. Перспективи подальших досліджень полягають у поглибленій розробці доктринальної моделі принципу пропорційності в цивільному праві України, зокрема через адаптацію та імплементацію структурованого триступеневого тесту, характерного для європейської правової традиції. Важливим напрямом є також емпіричний аналіз судової практики з метою уніфікації підходів до застосування цього принципу та підвищення рівня обґрунтованості й передбачуваності судових рішень.