КОНСТИТУЦІЙНЕ РЕГУЛЮВАННЯ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ В УМОВАХ РЕФОРМУВАННЯ ПУБЛІЧНОЇ ВЛАДИ - Берченко, Григорій Валерійович (Сучасна доктрина права, 2026)
Вступ. У статті розглянуто конституційне регулювання регіонального розвитку в умовах реформування публічної влади України. Визначено роль Конституції України як основного джерела права, що забезпечує цілісність адміністративно-територіального устрою, визначає межі здійснення владних повноважень та організацію діяльності органів державної влади й місцевого самоврядування. Проаналізовано сучасні тенденції трансформації територіальної організації влади, що зумовлені необхідністю подолання структурних недоліків централізованої моделі управління та впровадженням принципу субсидіарності, який забезпечує розширення прав і повноважень органів місцевого самоврядування. Висвітлено значення фінансової автономії та бюджетної спроможності громад як ключових умов ефективного регіонального розвитку та індикаторів демократичності державного устрою. Особлива увага приділена впливу євроінтеграційних процесів на конституційне регулювання, зокрема, імплементації положень Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, ратифікації Європейської хартії місцевого самоврядування та адаптації національного законодавства до стандартів Європейського Союзу. Мета дослідження — наукове обґрунтування цілісної та внутрішньо узгодженої конституційно-правової моделі, здатної забезпечити динамічний, збалансований і сталий розвиток територій у межах унітарної держави. Матеріали і методи. При написанні дослідження використовувались праці вітчизняних вчених, які досліджували питання регіонального розвитку, вітчизняні та міжнародні нормативно-правові акти в цій сфері. У статті застосовується комплексний методологічний підхід, що базується на принципах об’єктивності та системності. Основні методи, що використовуються, включають діалектичний, системний, формально-логічний, а також емпіричні методи аналізу нормативно-правових актів. Комплексний методологічний підхід дозволяє досягти мети дослідження та забезпечують теоретичну та практичну значущість отриманих результатів для післявоєнного відновлення в Україні з урахуванням практичних потреб регіонів. Результати. На основі проведеного дослідження вказано на необхідність формування сучасних моделей управління регіонами, які б відповідали принципам належного врядування та забезпечували гармонійне використання внутрішнього потенціалу територій, стимулювали інноваційні процеси та підвищували конкурентоспроможність регіонів. Перспективи. Наукове обґрунтування конституційних засад регіонального розвитку спрямоване на створення цілісної нормативно-правової основи, яка дозволяє досягти збалансованого соціально-економічного розвитку, забезпечити територіальну цілісність держави та інтеграцію України до європейського простору.