ТРУДОВІ ПРАВА ПРАЦІВНИКІВ У СФЕРІ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ - Долинська, Олеся Олегівна; Слободян, Ірина Юріївна; Горбова, Наталя Аркадіївна (Сучасна доктрина права, 2026)
Вступ. Соціально-економічний розвиток України безпосередньо залежить від формування сучасної соціально орієнтованої економіки, відродження національного виробництва та забезпечення соціального захисту громадян. Важливу роль у розв’язанні цих завдань відіграє ринок праці, який є ключовою складовою ринкової економіки. Особливого значення набуває державне регулювання цього ринку в аспекті розвитку малого та середнього бізнесу, що потребує детального вивчення та аналізу. Ситуація на ринку праці в сегменті малого та середнього бізнесу залишається складною: існують як очевидні, так і латентні проблеми недотримання трудових прав працівників, а модифікація відповідного законодавства лише поглибила дисбаланс інтересів роботодавців і працівників. На цьому тлі постає необхідність створення моделей балансування цих інтересів на основі не тільки правової парадигми, але й управлінської парадигми ефективності. Мета. Проведення аналізу наукових публікацій, експертних думок та статистичних даних, для формування висновків щодо стану дотримання трудових прав працівників в компаніях малого та середнього бізнесу в Україні, і розробка концептуальної моделі подолання викликів на основі парадигми ефективності КСВ на основі міждисциплінарного підходу. Методи. Дослідження виконано в рамках конструктивістської парадигми та міждисциплінарного підходу. Застосовано наступний масив методів: теоретичного узагальнення, порівняння, аналізу та синтезу, індукції і дедукції. Результати. Показано, що хоча у сфері дотримання трудових прав працівників в секторі малого та середнього бізнесу в Україні існують як наочні, так і латентні проблеми, ефективне вирішення їх на основі суто правового, законодавчого та регуляторного підходу навряд чи є можливим, з огляду на те що коренева причина цих проблем полягає у відсутності балансу між інтересами працівника та роботодавця і навіть певної антагоністичності цих інтересів. З огляду на це пропонується звернення до міждисциплінарної перспективи, з метою поєднати регуляторний та управлінський контекст суб’єктів МСБ на основі парадигми і відповідних стратегій корпоративної соціальної відповідальності, завдяки створенню спільної цінності дотримання трудових прав працівників. Перспективи. Стверджується, що перспективи подальших досліджень має полягати в поглибленні міждисциплінарного дискурсу реалізації трудових прав працівників на основі конвергентного поєднання правової та організаційноуправлінської площин.