АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ВДОСКОНАЛЕННЯ КАДРОВОЇ ПОЛІТИКИ В ОРГАНАХ ПРОКУРАТУРИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Кальчук, Олексій Миколайович (Сучасна доктрина права, 2026)
Вступ. Проблематика кадрового забезпечення традиційно посідає ключове місце на всіх етапах становлення та розвитку як органів публічної влади, так і суб’єктів господарювання приватного сектору, оскільки саме людський потенціал визначає ефективність функціонування підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності. Органи прокуратури України в цьому контексті не становлять винятку та об’єктивно зацікавлені у формуванні стабільного, професійно підготовленого кадрового складу, а також у безперервному підвищенні рівня фаховості своїх працівників. Разом із тим, процес добору компетентних і кваліфікованих кадрів та їх інтеграції до системи прокуратури суттєво ускладнюється внаслідок збройної агресії російської федерації проти України та запровадження правового режиму воєнного стану. За таких умов особливої актуальності набуває питання вдосконалення кадрової політики органів прокуратури. Мета. Стаття присвячена висвітленню актуальних проблем вдосконалення кадрової політики в органах прокуратури в умовах воєнного стану та визначенню шляхів їх вирішення. Матеріали і методи. Дослідження виконане на основі чинних нормативно-правових актів щодо кадрової політики в органах прокуратури, з урахуванням міжнародних стандартів у цій сфері, а також актуальних наукових досліджень. У ході дослідження використано такі наукові методи: логіко-семантичний (встановлено змістові звя’зки між досліджуваними поняттями, встановлено обсяг поняття воєнного стану), синтезу та аналізу (узагальнено актуальні наукові здобутки у взаємозв’язку із чинними міжнародними стандартами кадрового забезпечення прокуратури), системний підхід (розкрито особливості кадрової політики в органах прокуратури в умовах воєнного стану та систематизовано пропозиції щодо її удосконалення). Застосовано онтологічний підхід, який надав змогу врахувати сутність діяльності прокуратури з точки зору її мети та завдань, а також сутність та значення правового режиму воєнного стану у національній правовій системі. Результати. Визначено напрями вдосконалення кадрової політики органів прокуратури України в умовах воєнного стану: 1) оптимізувати та скоротити процедури добору прокурорів і прокурорів; 2) переглянути підходи до граничної чисельності прокурорів; 3) вдосконалити систему внутрішньої роботи з кадрами та деякі інші напрями. Перспективи. Вказано на перспективність реалізації зазначених пропозицій для підвищення стійкості кадрової системи органів прокуратури України, забезпеченню належного рівня професійної діяльності прокурорів та ефективного виконання покладених на них завдань у період воєнного стану та післявоєнного відновлення держави.