БУРШТИН ЯК ОБ’ЄКТ СУДОВОЇ ГЕМОЛОГІЧНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ: ПРАВОВІ АСПЕКТИ - Кірін, Роман Станіславович; Баранов, Петро Миколайович; Коротаєв, Володимир Миколайович (Сучасна доктрина права, 2026)
Вступ. Наприкінці 2019 р. набули чинності зміни до Кримінального кодексу України, якими встановлювалася кримінальна відповідальність за незаконні дії щодо бурштину. Специфіка цього кримінального правопорушення вимагає необхідних спеціальних знань для з’ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Одним з процесуальних джерел доказів є висновок експерта, на підставі якого встановлюється наявність чи відсутність вказаних обставин. Мета. Метою дослідження є розкриття дискусійних питань у регулюванні гемологічних судово-експертних правовідносин, авторського підходу до гемологічної класифікації бурштину, якісних показників бурштинової сировини та споживчих властивостей виробів з бурштину, а також прейскурантів на них. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження є: 1) нормативно-правові акти України у сфері регулювання кримінальних, судово-експертних та гемологічних відносин; 2) емпіричний матеріал реальних даних, фактів, результатів спостережень та експериментів, отриманих шляхом безпосереднього досвіду експертизи зразків бурштину; 3) наукові публікації, присвячені правовим та іншим аспектам, що характеризують бурштин, як об’єкт судової експертизи. У процесі дослідження було використано такі основні методи наукового пізнання: порівняльно-правовий метод (для виявлення відмінностей у підходах до класифікації та авторського розуміння поняття «дорогоцінне каміння»); від абстрактного до конкретного (з метою конкретизації особливостей якісних показників бурштинової сировини та споживчих властивостей виробів з бурштину); метод документального аналізу — під час дослідження матеріалів судової практики, а також матеріалів інформаційного характеру, що містяться в базі даних Інтернет; методи формальної логіки, зокрема узагальнення, аналіз та синтез. Результати. У науковій статті встановлено види галузей законодавства, що визначають правовий режим бурштину, як об’єкту судової гемологічної експертизи, аргументовано неоднозначність ситуації відносно правового режиму бурштину як дорогоцінного каміння, запропоновано алгоритм оціночної експертизи зразків бурштину, виявлено, що бурштин, як об’єкт гемологічної експертизи, має міжгалузеву юридичну природу, наголошено на необхідності корегування окремих положень з проведення судових експертиз. Перспективи. В подальших наукових дослідженнях пропонується зосередити увагу на необхідності систематизації бурштинового законодавства з метою подальшої трансформації її результатів у відповідний законодавчий акт.