ТРАНСФОРМАЦІЯ ЦИВІЛЬНОГО ПРОЦЕСУ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ПРАВОСУДДЯ - Крикун, Віктор Борисович (Сучасна доктрина права, 2026)
Вступ. Цифровізація правосуддя постає одним із ключових векторів модернізації правової системи, що зумовлює глибинні трансформації цивільного процесу як інституційного механізму захисту приватних прав та законних інтересів. Упровадження електронного судочинства, дистанційних форм участі сторін у судовому розгляді, електронних доказів і автоматизованих систем розподілу справ не є суто технічним оновленням, а докорінно змінює процесуальну архітектоніку цивільного судочинства. Мета дослідження полягає у комплексному процесуально-правовому та порівняльно-правовому аналізі цифрових інструментів трансформації цивільного процесу в Україні та державах-членах Європейського Союзу, з’ясуванні їх впливу на систему процесуальних гарантій, а також визначенні напрямів удосконалення національного нормативного регулювання з урахуванням європейських стандартів цифрового правосуддя. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження є: 1) нормативно-правове забезпечення; 2) наукові статті українських та зарубіжних науковців, які вивчають трансформацію цивільного процесу в умовах цифровізації правосуддя. В процесі дослідження було використано такі наукові методи: процесуально-правовий аналіз (систематичне вивчення та оцінка цифрових інструментів (e-Court, електронний документообіг, відеоконференцзв’язок) з точки зору забезпечення процесуальних гарантій цивільного судочинства); порівняльно-правовий метод (зіставлення національної практики України з досвідом держав-членів ЄС, аналіз відмінностей у нормативній уніфікації, технічній інтеграції та процесуальних стандартах); доктринальний та концептуальний аналіз (переосмислення принципів цивільного процесу (гласність, усність, рівність сторін, диспозитивність) у контексті цифровізації); систематизація та класифікація (структуризація цифрових інструментів та їхніх процесуально-правових характеристик (у вигляді таблиць, що показують стан і практику в Україні та ЄС)); критичний аналіз правозастосовної практики (виявлення проблем та ризиків, пов’язаних із впровадженням електронного суду, електронного документообігу та дистанційного розгляду справ); прогностичний та рекомендаційний метод (визначення напрямів удосконалення нормативного регулювання та практики цифрового правосуддя в Україні з урахуванням європейських стандартів). Результати. Проведений процесуально-правовий аналіз засвідчує, що цифрові інструменти трансформації цивільного процесу, електронний суд, електронний документообіг та відеоконференцзв’язок, набувають ознак самостійних інституційних механізмів реалізації права на справедливий суд. Їх впровадження змінює традиційні уявлення про процесуальну форму, способи комунікації та фіксацію юридично значущих дій, водночас розширюючи доступ до правосуддя, підвищуючи оперативність розгляду справ і прозорість судової діяльності. Разом із тим встановлено, що ефективність цифровізації безпосередньо залежить від якості нормативного регулювання, технічної стабільності інфраструктури та узгодженості правозастосовної практики, оскільки саме ці чинники визначають реальний рівень забезпечення процесуальних гарантій. Порівняльно-правова оцінка дозволяє констатувати концептуальну відповідність українського курсу цифровізації європейським тенденціям за умови наявності відчутних відмінностей у рівні системності, стандартизації та міжінституційної інтеграції. Європейський Союз демонструє більш зрілу модель цифрового правосуддя, що спирається на уніфіковані стандарти електронної ідентифікації, довірчих послуг і процесуальних процедур, тоді як українська практика перебуває на етапі інституційного вдосконалення. Це обумовлює необхідність подальшої гармонізації законодавства, уніфікації технічних і процедурних вимог, а також формування сталої судової практики, здатної забезпечити баланс між технологічною ефективністю та непорушністю фундаментальних принципів цивільного судочинства. Перспективи. Подальший науковий пошук доцільно спрямувати на комплексне вивчення впливу цифрових інструментів на процесуальні гарантії у специфічних категоріях цивільних справ, зокрема у спорах із міжнародним елементом та в умовах дистанційного судового розгляду. Актуальними є дослідження проблем доказової сили електронних доказів, стандартів кібербезпеки судових інформаційних систем, процесуальних наслідків технічних збоїв, а також питань цифрової рівності учасників процесу. Окремої уваги потребує аналіз гармонізації національного процесуального законодавства зі стандартами ЄС, включно з імплементацією підходів eIDAS та розвитком уніфікованих процедур електронної ідентифікації, автентифікації й електронної комунікації в судочинстві.