СПРОЩЕНА СИСТЕМА ОПОДАТКУВАННЯ ЯК АЛЬТЕРНАТИВА НОРМАТИВНО-ПРАВОВОГО ФІСКАЛЬНОГО ВПЛИВУ ДЕРЖАВИ НА ДІЯЛЬНІСТЬ АРБІТРАЖНИХ КЕРУЮЧИХ - Курило, Володимир Іванович; Мушенок, Віктор Васильович; Карнаух, Андрій Васильович (Сучасна доктрина права, 2026)
Вступ. У статті висвітлено особливості фіскальної взаємодії держави на арбітражних керуючих та встановлено, що контрольно-наглядовий вплив органів публічного управління та застосування механізмів юридичної відповідальності є елементами податкової політики держави, які спрямовані як на забезпечення дохідної частини державного та місцевих бюджетів. Звернута увага на доцільність формування основних векторів розвитку таких публічних управлінських та регуляторних відносин податкового симулювання діяльності арбітражних керуючих в Україні як застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності для формування справедливого підходу до оподаткування окремих категорій платників податків. Метою статті є дослідження нормативно-правового закріплення статусу, повноважень та принципів формування винагороди арбітражного керуючого для доведення можливості використання спрощеної системи оподаткування для таких платників податків як альтернативи стимулюючого оподаткування щодо підвищення ефективності у діяльності зазначених суб’єктів суспільних управлінсько-економічних відносин. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження виступили нормативно-правові акти України: Кодекс України з процедур банкрутства, Податковий кодекс України, Кодекс України про адміністративні правопорушення, Кримінальний кодекс України, закони України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» та інших законодавчих актів України. Методологічну основу дослідження становлять наступні методи. Теоретичні методи: аналіз та синтез, порівняння та узагальнення підходів до оподаткування арбітражних керуючих та притягнення їх до відповідальності за неправомірну діяльність; абстрагування та специфікація структурних компонентів загальної системи оподаткування арбітражних керуючих. Емпіричні методи: оцінка та узагальнення можливостей удосконалення вітчизняного податкового законодавства щодо процедур спрощеної системи оподаткування для арбітражних керуючих, а також впливу кількості перебуваючих у трудових відносинах осіб. Результати. Побудова ефективної системи оподаткування, як набору інструментів фіскально-стимулюючого впливу на арбітражних керуючих як платників податків, є важливим для успішного регулювання економічних відносин у державі. Сучасне нормативно-правове регулювання відносин оподаткуванням арбітражних керуючих за загальною системою оподаткування (сплата ПДФО, ЄСВ, військового збору тощо) ускладнює здійснення процедур відновлення платоспроможності боржника чи визнання його банкрутом. Запропоновано запровадження спрощеної системи оподаткування арбітражних керуючих як спеціального податкового режиму, для зниження податкового навантаження та стимулювання ефективної реалізації процедур банкрутства та мінімізації дисциплінарних проступків арбітражних керуючих, за які передбачено юридичну відповідальність в Україні. Перспективи подальших досліджень полягають в удосконалення правових механізмів застосування спрощеної системи оподаткування, а також притягнення арбітражних керуючих до різних видів юридичної відповідальності (адміністративної, кримінальної, дисциплінарної) за вчинення правопорушень при використанні загальної системи оподаткування своєї діяльності та осіб, які перебувають з нити у трудових відносинах.