ГЕНДЕРНА ЧУТЛИВІСТЬ У ЮРИДИЧНОМУ ДИСКУРСІ: МОВНІ АСПЕКТИ ТА ФІЛОСОФСЬКІ ОСНОВИ - Мись, Тетяна Іванівна (Сучасна доктрина права, 2026)
Вступ. У статті розглянуто питання гендерної чутливості в англомовному юридичному дискурсі крізь призму лінгвістичних практик і філософських засад сучасного правового мислення. Актуальність теми зумовлена потребою дотримання принципів рівності та недискримінації в офіційній юридичній комунікації, особливо у зв’язку з міжнародними правовими стандартами та процесами європейської інтеграції. Зокрема, проаналізовано вплив філософських концептів природного права (natural law), герменевтики права (hermeneutics of law) та правосвідомості, що формується мовою (language and legal consciousness), на необхідність впровадження гендерно інклюзивного мовлення. Метою дослідження є виявлення лінгвістичних особливостей гендерно чутливої мови в юридичному англомовному дискурсі, а також визначення ефективних підходів до її інтеграції в освітній процес в Україні. Матеріалом дослідження стали рекомендації міжнародних правових інституцій (ООН, Рада Європи, уряди Канади та Великої Британії), офіційні судові документи, зокрема рішення ЄСПЛ і Суду ЄС, зразки контрактів та освітні ресурси, що відображають сучасні мовні стратегії. Методи дослідження включають описовий (для виявлення ключових мовних змін), порівняльний (для зіставлення традиційних та інклюзивних формулювань), а також контекстуально-аналітичний (для аналізу прагматичного навантаження мовних одиниць у правових текстах). У результаті з’ясовано, що міжнародна юридична англійська дедалі частіше використовує гендерно нейтральні лексеми (наприклад: «they», як однина, заміну «chairman» на «chairperson»), а мовна інклюзивність визнана невід’ємною частиною правової культури. Перспективами подальших досліджень визначено створення глосаріїв гендерно нейтральної юридичної лексики, адаптацію навчально-методичних матеріалів для українських ЗВО та дослідження перекладацьких стратегій із недопущення дискримінаційної мови.